Werknemers houden depressies verborgen

Werknemers die last hebben van depressieve klachten, houden dit vaak lang verborgen. Eén van de redenen is dat medewerkers bang zijn hun baan te verliezen. Het is echter belangrijk om tijdig in te grijpen als er sprake is van een depressie.

Zoals u heeft kunnen lezen in het bericht ‘Meer verzuim door psychische klachten in 2012’ is het gemiddelde verzuim in Nederland in 2012 gedaald, maar is het verzuim als gevolg van psychische klachten naar verhouding gestegen. Een veelvoorkomend psychisch probleem is depressiviteit. Uit een onderzoek van GGZ blijkt zelfs dat ruim 30% van de werknemers in Nederland vermoedt dat andere medewerkers lijden aan een depressie. Ook blijkt dat veel werknemers de klachten voor zich houden met als gevolg dat ze lange tijd met een depressie rondlopen.

De gevolgen van een depressie voor de loopbaan

Vooral sinds de economische crisis lopen werknemers steeds langer rond met depressieve klachten voordat ze hiervan melding maken bij hun werkgever. Van de mannen houdt 11% de klachten voor zichzelf, bij vrouwen geldt dit voor 7%. De angst voor de gevolgen van een depressie voor de loopbaan heerst vooral bij jonge werknemers die aan het begin van hun carrière staan. Werknemers in de leeftijd van 50 tot 65 jaar staan meer open voor hulp van hun werkgever. Om depressieve werknemers te helpen, is het dus belangrijk om oren en ogen op te houden en ook de werkgever te attenderen op de klachten en de gevolgen.  

Symptomen van een depressie

De gevolgen van een depressie kunnen verstrekkend zijn. Zo zal een werknemer tijdens zijn depressie niet optimaal presteren en uiteindelijk kan hij voor lange tijd uitvallen. Het is dan ook belangrijk om de klachten tijdig te herkennen en te behandelen. Zo’n werknemer kan het beste een bezoekje brengen aan de bedrijfsarts die hem dan weer kan doorverwijzen naar een specialist.