Wettelijke vakantiedagen 2013 vervallen 1 juli

Sinds 1 januari 2012 is de nieuwe vakantiewet van kracht. Dit betekent dat wettelijke vakantiedagen nog maar een half jaar geldig zijn na het opbouwjaar. De wettelijke vakantiedagen uit 2013 vervallen dus per 1 juli 2014. Vergeet niet uw werknemers hierop te wijzen!

Het is belangrijk dat u een duidelijke vakantieregeling heeft en de werknemers goed informeert over de consequenties van de ingevoerde vakantiewet. Door de nieuwe vakantiewet moeten werknemers hun wettelijke vakantiedagen binnen een half jaar na het jaar van opbouw benutten. Een uitzondering geldt voor werknemers die ‘redelijkerwijs’ niet in staat zijn geweest om vakantie op te nemen. Zij kunnen met u afspreken om de vervaltermijn te verlengen. Daarnaast is het mogelijk om van de wettelijke vervaltermijn af te wijken. Zo kan in uw cao staan dat de wettelijke vakantiedagen langer houdbaar zijn. Ook mag u met de werknemers afspreken dat de wettelijke dagen langer houdbaar zijn. Dit moet u dan wel vastleggen in de arbeidsovereenkomst. 

Het uitbetalen van vakantiedagen

U heeft ook de mogelijkheid om de vakantiedagen van uw werknemers uit te betalen. Dit kan een oplossing zijn als de werknemer zijn vakantiedagen niet heeft opgenomen voor een bepaalde datum. Let op: dit is alleen mogelijk bij bovenwettelijke vakantiedagen! Hierover leest u meer in het bericht ‘Afkopen vakantiedagen heeft zijn beperkingen’.

Gebruik de poster voor de opnamevolgorde van vakantiedagen!

De vervaltermijnen van wettelijke en bovenwettelijke vakantiedagen lopen erg door elkaar en dat is verwarrend. Wettelijke vakantiedagen uit 2011 zijn bijvoorbeeld langer houdbaar dan die uit 2014! Om na te gaan in welke volgorde vakantiedagen moeten worden benut, kunt u gebruikmaken van de poster ‘Volgorde opname vakantiedagen’.