Zieke oproepkracht heeft ook recht op loon

Een arbeidsovereenkomst met uitgestelde prestatieplicht (oproepkracht) betekent voor de werknemer dat hij verplicht is gehoor te geven aan de oproep van de werkgever. De werkgever op zijn beurt betaalt het loon alleen door als hij werk heeft voor de werknemer. Als een werknemer tijdens een project ziek wordt, betekend dit dat u in ieder geval voor de duur van het project toch het loon moet doorbetalen van de zieke werknemer. Dat de werknemer een zogenoemd oproepcontract heeft is hier niet van belang. Dit blijkt ook uit een recente zaak.

De man in deze zaak was stratenmaker en had een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met uitgestelde prestatieplicht. Tijdens de uitvoering van een klus werd de stratenmaker ziek. Zijn werkgever vond dat hij dan ook geen recht op loon had en betaalde de stratenmaker zijn loon dan ook niet door. De stratenmaker vroeg vervolgens een Ziektewetuitkering aan bij UWV. UWV wees deze aanvraag af, omdat hij een arbeidsovereenkomst had en gaf aan dat zijn werkgever verplicht was het loon door te betalen. Hierop ging de stratenmaker in beroep.

Werkgever moet doorbetalen

De kantonrechter in Leeuwarden vond dat de werkgever het loon gedeeltelijk moest doorbetalen tijdens de ziekte van de stratenmaker. De rechter was namelijk van mening dat de stratenmaker recht zou hebben op loondoorbetaling als hij wel gewerkt zou hebben en niet ziek was geworden. Dat gold overigens alleen voor de duur van deze klus waaraan hij begonnen was voordat hij ziek werd. De stratenmaker werd ziek op 4 mei en de klus zou aflopen op 22 mei. Zonder zijn ziekte zou de stratenmaker nog 96 uur gewerkt hebben. De werkgever moest uiteindelijk 70% van zijn laatstverdiende loon doorbetalen voor de duur van deze klus.
Kantonrechter Leeuwarden, 25 juli 2012, LJN: BX2834