Zondag is rust- of werkdag naar keuze

Werknemers zijn – in veel gevallen – niet verplicht om op zondag te werken. Het is hun eigen keuze. Als ze daarover echter met hun baas in de clinch liggen, is het zo dat ze zelf naar de rechter moeten stappen. Een werknemer kan weigeren te werken op zondag, tenzij de ‘aard van de arbeid' daarom vraagt. Maar de Arbeidsinspectie zal hun niet te hulp schieten.

Dit zegt minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In sommige winkelcentra zouden werknemers op straffe van ontslag gedwongen worden op zondag te werken. Dat is onwettig. Als een werkgever een beroep doet op ‘bedrijfsomstandigheden' heeft hij de instemming van de werknemer nodig. Het weigeren van deze instemming mag geen reden zijn voor ontslag. Het lijkt er dus op dat de medewerkers van een winkelcentrum niet gedwongen kunnen worden op zondag te verschijnen.

Zondagswerk is niet sterk

De bescherming van dit werknemersrecht komt in ieder geval niet van de Arbeidsinspectie, want in de wet staat dat niet-naleving van de zondagsrust geen overtreding is waarvoor op grond van de Arbeidstijdenwet (art. 5:6) een bestuurlijke boete kan worden opgelegd. De bepaling moet dus door partijen zelf worden gehandhaafd. Dit betekent dat werknemers zelf naar de civiele rechter moeten stappen als ze het oneens zijn over werken op zondag.
Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. Wellicht komt er een expliciet verbod voor werkgevers om werken op zondag te verplichten ‘onder directe of indirecte dreiging van ontslag of loonsverlaging'. Wij houden u op de hoogte!