U bent hier

9. Onroerendezaakbelasting

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: april 2021

Als eigenaar of gebruiker van een bedrijfspand valt u onder de onroerendezaakbelasting (OZB). Uw gemeente zal deze belasting heffen. Hoeveel OZB u moet betalen, is afhankelijk van de getaxeerde waarde van het pand en het OZB-tarief dat uw gemeente hanteert. De laatste jaren stijgt de WOZ-waarde flink. Het is dus belangrijk om kritisch te kijken naar de aanslag OZB en indien nodig bezwaar te maken.

De Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) trad op 1 januari 1995 in werking. De wet geeft algemene regels voor de waardebepaling van onroerende zaken in Nederland en speelt een rol bij de heffing van belastingen door drie overheden:

  • gemeenten: voor de vaststelling van de OZB;
  • waterschappen: voor de vaststelling van de waterschapsomslag; en
  • Belastingdienst: voor de vaststelling van het eigenwoningforfait, waardering van onroerende zaken in de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting en de afschrijving van gebouwen.
De waardebepaling van onroerende zaken vindt jaarlijks plaats. Gemeenten kunnen het taxeren van onroerende zaken in eigen beheer uitvoeren of uitbesteden aan een extern bureau. Bij uitbesteding blijft de gemeente echter verantwoordelijk voor de taxatie. Als eigenaar of huurder van een bedrijfspand ontvangt u een waardebeschikking van het pand. Als...
Als u op 1 januari van het jaar eigenaar of huurder van een bedrijfspand bent, valt enkele weken later een aanslag onroerendezaakbelasting (OZB) bij u op de mat. De OZB-belasting wordt geïnd door de gemeente en is gebaseerd op de Gemeentewet. Voor de heffing van de OZB bestaat er onderscheid tussen een eigenarenbelasting en een gebruikersbelasting...