U bent hier

1. Inleiding

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2021

Integrated Reporting oftewel rapporteren van een geïntegreerd jaarverslag, is een nieuwe vorm van verantwoorden waarbij de waardecreatie en impact van een onderneming centraal staan. Deze nieuwe vorm geeft antwoord op de vragen die de maatschappij steeds vaker aan ondernemingen stelt: in plaats van zuiver en alleen inzicht in de cijfers willen lezers van een jaarverslag ook inzicht in andere dan alleen financiële resultaten waaraan uw onderneming bijdraagt.

waardecreatie

MVO

duurzaamheid

Een belangrijk doel van elke onderneming is het creëren van waarde. Voor aandeelhouders werd die waardecreatie lange tijd uitgedrukt in winst. Maar de visie daarop is veranderd sinds het maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) steeds meer in de belangstelling staat. Waardecreatie zit niet langer meer alleen in tastbare zaken zoals geld of investeringen in nieuwe technologieën en producten. Ook minder tastbare aspecten, zoals het bewustzijn van de eigen marktpositie, imago, servicegerichtheid en aandacht voor duurzaamheid zijn belangrijk om te rapporteren.

Bij aandacht voor duurzaamheid gaat het om drie elementen people (mensen), planet (planeet/milieu) en profit (opbrengst/winst), die op harmonieuze wijze gecombineerd zouden moeten worden.

omgeving

duurzaamheidsverslag

KPI

Een geïntegreerd jaarverslag weerspiegelt de organisatiestrategie in de breedste zin van het woord en laat op een transparante manier zien hoe uw onderneming presteert, welke invloed ze heeft op haar omgeving en wat de risico’s zijn waaraan ze is blootgesteld. Een geïntegreerd jaarverslag bevat dus meer dan alleen financiële gegevens: het besteedt ook aandacht aan de menselijke maat, de intellectuele en sociale factoren en het milieu. Aan de hand van deze thema’s wordt het duurzaamheidsverslag opgesteld. Daarin staan onder andere:

  • de strategie, de wijze waarop en de mate waarin een onderneming waarde creëert (het waardecreatiemodel); en
  • de waarden waar het in de onderneming om draait (de materialiteitsmatrix) vertaald naar Key Performance Indicator (KPI) waarin allerlei resultaten, waarden en doelen uit te drukken zijn.

Hoewel vooral de ‘The Big Four’ aan de weg timmeren met Integrated Reporting, krijgen ook steeds meer mkb-ondernemingen oog voor verslaggeving die verdergaat dan alleen het financiële gedeelte. In hoofdstuk 10 vindt u een checklist met de belangrijkste aandachtspunten.

Standaarden

raamwerken

Voor het opstellen van zo’n verslag kunt u gebruikmaken van bepaalde standaarden. In dit hoofdstuk passeren de International Integrated Reporting Council (IIRC) en de Global Reporting Initiative (GRI) de revue. Er zijn echter nog veel meer raamwerken voor het opstellen van een geïntegreerd jaarverslag en het verwerken van duurzaamheidsinformatie (zie hoofdstuk 3 en 8).

Core and More

limited 
assurance

Maar eerst leest u in hoofdstuk 2 wat de internationale en Europese klimaatdoelstellingen zijn voor de komende decennia. Hoofdstuk 4 gaat over ‘Core and More’, waarbij de focus ligt op het slimmer en slanker verslag leggen, maar wel juist met het vergroten van de relevantie van het jaarverslag. Hoofdstuk 5 tot en met 7 zoomen in op Integrated Reporting in enkele specifieke branches. Hoofdstuk 9 wordt gewijd aan limited assurance rondom duurzaamheid. Dit blijkt een lastige klus te zijn.

Integrated Reporting: wat is de officiële definitie?

“An integrated report is a concise communication about how an organization’s strategy, governance, performance and prospects, in the context of its external environment, lead to the creation, preservation or erosion of value over the short, medium and long term.”

International Integrated Reporting Council, 2021

Zoals uit de Engelse definitie al blijkt is een geïntegreerd jaarverslag een bondig maar ook allesomvattend verslag in de breedste zin van het woord. Want een belangrijk onderdeel van deze vorm van rapporteren is dat de benadering holistisch is: holos is Grieks voor heel, wat in deze context inhoudt dat alles met elkaar samenhangt, binnen een...
Het doel van de International Integrated Reporting Council (IIRC) is financiële en niet-financiële informatie te combineren tot een beknopt document, waarin een sterke verbinding wordt gelegd tussen het waardecreatiemodel van de onderneming op financieel gebied en haar duurzaamheidsbeleid. Het doel vanuit de IIRC is: Het verbeteren van de...
In de praktijk worden zowel de standaarden van de IIRC als die van de Global Reporting Initiative (GRI) toegepast. Maar ook hybride vormen zijn mogelijk (zie paragraaf 1.3.3). GRI heeft aangegeven in de toekomst meer te zullen gaan samenwerken met de IIRC. Toch geldt dat GRI van oudsher voornamelijk ingestoken is vanuit het concept ‘duurzaamheid’...