U bent hier

9.4 Materialiteit

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: april 2021

afwijkingen

De accountant geeft ook duidelijk aan dat de scope van zijn assurance-werkzaamheden beïnvloed wordt door de toepassing van materialiteit. De assurance-opdrachten zijn erop gericht om zekerheid te verschaffen of de jaarrekening en de duurzaamheidsinformatie geen afwijkingen van materieel belang bevatten. Afwijkingen kunnen ontstaan als gevolg van fraude of fouten en zijn materieel als redelijkerwijs kan worden verwacht dat deze, afzonderlijk of gezamenlijk, van invloed kunnen zijn op de (economische) beslissingen die gebruikers op basis van de jaarrekening en de duurzaamheidsinformatie nemen.

9.4.1 Duurzaamheidsinformatie

kwalitatieve aspecten

Op basis van professionele oordeelsvorming heeft de accountant de materialiteitsniveaus bepaald voor elk relevant onderdeel van de duurzaamheidsinformatie en voor de niet-financiële informatie als geheel. Bij het beoordelen van de materialiteitsniveaus is rekening gehouden met kwantitatieve en kwalitatieve aspecten, de relevantie van de informatie voor zowel de belanghebbenden als de organisatie.

De accountant heeft op basis van professionele oordeelsvorming de materialiteitsniveaus bepaald voor specifieke kwantitatieve informatie binnen een bandbreedte van 2% tot 10% van de betreffende kwantitatieve informatie.

9.4.2 Kernpunten van controle en beoordeling

commissaris

In de kernpunten van de controle en beoordeling beschrijft de accountant zaken die naar zijn oordeel het meest belangrijk waren tijdens de controle van de jaarrekening en de beoordeling van de niet-financiële informatie. Die kernpunten zijn met de raad van commissarissen gecommuniceerd, maar vormen geen volledige weergave van alles wat is besproken. De assurance-werkzaamheden met betrekking tot deze kernpunten zijn bepaald in het kader van de jaarrekeningcontrole en beoordeling van de duurzaamheidsinformatie als geheel. De bevindingen omtrent de individuele kernpunten moet u in dat kader bezien en niet als afzonderlijke conclusies over deze kernpunten.