U bent hier

5.2 Vorm van krediet

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2021

niet direct betalen

De tijd tussen de levering van de goederen of diensten en het moment van betaling vormt feitelijk een kredietperiode. Doordat uw onderneming de afnemer toestaat om niet direct te betalen maar een factuur bijvoorbeeld in termijnen laat voldoen of met een termijn van 60 dagen, verleent u eigenlijk een leverancierskrediet.

Voor een klant is het leverancierskrediet een makkelijke methode om geld te lenen. Hij hoeft voor dat bedrag zijn eigen bankkrediet namelijk niet aan te spreken.

5.2.1 Zekerheden

Uw onderneming kan een afnemer die over te weinig liquide middelen beschikt, tegemoetkomen met een leverancierskrediet. U moet dan wel een aantal zekerheden inbouwen:

  • Spreek een maximumbedrag af voor het krediet.
  • Is de betaaltermijn langer dan 30 dagen, dan kunt u hiervoor een rentevergoeding berekenen.
  • Overweeg om een kredietverzekering af te sluiten.
  • Zorg voor een eigendomsvoorbehoud (zie hoofdstuk 9), zodat de geleverde goederen uw eigendom blijven totdat ze zijn betaald.

Controleer regelmatig de kredietlimiet

monitor

U moet extra alert zijn als uw onderneming een klant de mogelijkheid biedt om op krediet te kopen of het factuurbedrag over een langere periode te voldoen. Win in dat geval altijd vooraf kredietinformatie in en monitor het order- en betalingsgedrag. Hiermee voorkomt u dat de afnemer zijn bestellingen toch geleverd krijgt als hij over zijn kredietlimiet heen gaat.

5.2.2 Afspraken vastleggen

Bij een leverancierskrediet moet uw onderneming de afspraken vastleggen in een kredietovereenkomst. Hierin staat een gedetailleerd verslag van zaken als de leveringsvoorwaarden, de zekerheden en het afbetalingsschema. Daarnaast moet u regelmatig nieuwe kredietinformatie inwinnen. Een afnemer die na levering aangeeft dat hij toch niet kan betalen, zet u voor het blok. Bepaal voor dit soort gevallen de strategie van uw onderneming.

Bij een contractueel eigendomsvoorbehoud bent u gerechtigd om de geleverde goederen terug te halen. Kiest u ervoor om een nieuwe betalingsregeling af te spreken en blijft de afnemer opnieuw in gebreke, dan moet uw onderneming andere invorderingsmaatregelen nemen.

5.2.3 Risico’s afnemer

lang vreemd vermogen

Uw onderneming kan ook de afnemer van producten of diensten zijn. In dat geval is een leverancierskrediet evenmin zonder risico’s. Als de betalingstermijn enkele maanden is, wordt het leverancierskrediet aangemerkt als lang vreemd vermogen. Trekt de leverancier het krediet in of verlaagt hij het maximumkrediet, dan heeft dat direct invloed op de liquiditeitspositie van uw onderneming.

Voorbeeld

Stel dat uw onderneming elke maand voor € 6.000 aan productievoorraad ontvangt, waarbij pas na drie maanden hoeft te worden betaald. In een periode van drie maanden kan het krediet dan oplopen tot € 18.000. Herroept de leverancier de kredietfinanciering, dan verliest u in één keer € 18.000 aan financieringsruimte, zonder dat uw onderneming een alternatief heeft.