U bent hier

10.3 De rol van de curator

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2021

mogelijkheden doorstart

afwikkelen ­faillissement

Zowel bij een surseance als bij een faillissement zal de bewindvoerder of curator onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een doorstart van de onderneming. In zijn eerste verslag benoemt de curator onder andere de oorzaken van het faillissement, de levensvatbaarheid van bedrijfsonderdelen en de medewerking van de gefailleerde. Ook geeft hij zijn mening over de manier waarop hij het faillissement denkt af te wikkelen. De curator legt zo snel mogelijk contact met betrokkenen. Direct na de faillietverklaring breekt er een afkoelingsperiode aan (zie paragraaf 10.1.3).

Informatiepositie

vereffenen

Andere kerntaken van de curator is het vereffenen van de failliete boedel ten bate van de gezamenlijke crediteuren en het traceren en melden van onregelmatigheden rond een faillissement.

buitenlandse banktegoeden

Sinds 1 juli 2017 heeft de curator een duidelijkere en sterkere informatiepositie. De gefailleerde partij heeft een algemene informatie- en medewerkingsplicht naar de curator, met inbegrip van de verplichting om hem medewerking te verlenen bij het verkrijgen van toegang tot eventuele buitenlandse banktegoeden of versleutelde digitale bestanden.