U bent hier

Overeenkomsten bv & dga

Deze rubriek is eerder verschenen als Themadossier BV Rendement
Publicatiedatum: april 2022

Afspreken is goed, vastleggen is beter

Staan alle afspraken tussen u als dga en uw eigen bv ook echt op papier? Nee? Zolang het allemaal lekker loopt met uw bv is dat niet zo’n probleem. Want u bent als dga óók de bv, en met uzelf komt u er meestal wel uit. Maar anders wordt het als er wél iets voorvalt. Een faillissement, een bank die zijn lening opeist, de Belastingdienst die vragen komt stellen, om maar wat te noemen. Dan kan het ontbreken van een overeenkomst tussen u en de bv hele nare gevolgen hebben. Dat geldt ook als bijvoorbeeld u in goed vertrouwen een overname doet die achteraf niet bepaald aan de verwachtingen voldoet. Zonder een degelijke overeenkomst heeft u dan geen poot om op te staan.

Kortom: misschien zit u helemaal niet te wachten op het opstellen van overeenkomsten of andere formaliteiten, maar ze kunnen u héél goed van pas komen. Dat betekent niet dat u meteen vuistdikke contracten hoeft op te stellen, de kernpunten zijn genoeg. Dankzij deze rubriek weet u wat die kernpunten dan zijn. En ook waar het in de praktijk vaak misloopt met overeenkomsten.
Het oorspronkelijke dossier is tot stand gekomen in samenwerking met Jan Leo de Hoop en Sanne Koster. Zij zijn allebei als advocaten Ondernemingsrecht verbonden aan PlasBossinade Advocaten & Notarissen in Groningen. E-mail: dehoop@plasbossinade.nl, [email protected], www.plasbossinade.nl