U bent hier

2. Einde van rechtswege

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

Bij het aangaan van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is al duidelijk wanneer deze eindigt: per de afgesproken datum of bij het verstrijken van de afgesproken periode. De dienstbetrekking komt dan als het ware tot een natuurlijk einde. Dat wil echter niet zeggen dat u voor een einde van rechtswege helemaal niets hoeft te doen. U heeft namelijk meestal te maken met een aanzegverplichting.

bijzondere situaties

Niet alleen bij het aflopen van een tijdelijk arbeidscontract is er sprake van een einde van rechtswege. Ook bij pensionering of overlijden van de werknemer is dat het geval. Over deze bijzondere situaties leest u meer in hoofdstuk 7.

Juiste code in aangifte loonheffingen

keuze

Bij het einde van de dienstbetrekking met een werknemer moet u in de loonaangifte aangeven waarom dat heeft plaatsgevonden. Hierdoor kan UWV op een juiste wijze het recht op uitkering van de werknemersverzekeringen bepalen. In het geval van een einde van rechtswege van de arbeidsovereenkomst, heeft u hierbij de keuze uit de volgende codes:

  • 30 Einde van rechtswege vanwege verstrijken duur arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd;
  • 31 Einde van rechtswege, om een andere reden (intreden ontbindende voorwaarde, pensionering, overlijden, e.d.).
Als de afgesproken einddatum van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is bereikt, eindigt de overeenkomst van rechtswege. Datzelfde geldt als de in de arbeidsovereenkomst afgesproken periode verstrijkt. In dat laatste geval kan het bijvoorbeeld over de duur van een project gaan of de vervangingsperiode van een werknemer die ziek of met...
Uw onderneming heeft meestal de plicht om een werknemer te laten weten of u zijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd verlengt of dat niet doet en deze dus van rechtswege laat aflopen. Dit zogeheten aanzeggen moet tijdig en schriftelijk gebeuren. Situatie De aanzegverplichting geldt bij tijdelijke contracten van zes maanden of langer, ongeacht...