U bent hier

6. Einde door werkgever via de rechter

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

Als uw onderneming de arbeidsovereenkomst met een werknemer wil beëindigen vanwege persoonlijke redenen of speciale omstandigheden, zult u de gang naar de kantonrechter moeten maken en die om ontbinding van de overeenkomst moeten verzoeken. U moet dat verzoek altijd goed onderbouwen. Wees verder voorbereid dat een ontslag via de kantonrechter uw organisatie aardig wat geld kan kosten!

Burgerlijk Wetboek

verwijtbaar handelen

Als een werknemer zich niet (meer) in de proeftijd bevindt, kan uw onderneming hem alleen ontslaan als daar een zogeheten redelijke grond voor is. Volgens het Burgerlijk Wetboek gelden deze zaken als redelijke gronden voor ontslag:

  • bedrijfseconomische omstandigheden (het vervallen van arbeidsplaatsen);
  • arbeidsongeschiktheid van langer dan twee jaar;
  • veelvuldig ziekteverzuim;
  • onvoldoende functioneren anders dan door arbeidsongeschiktheid (na een verbetertraject);
  • verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer;
  • werkweigering wegens een ernstig gewetensbezwaar;
  • verstoorde arbeidsrelatie;
  • andere redenen waardoor van uw onderneming in redelijkheid niet kan worden verwacht het dienstverband te laten voortduren (slechts bij hoge uitzondering);
  • een combinatie van twee of meer van de omstandigheden uit de gronden c, d, e, g en h.
  • herplaatsing

    afgesproken leeftijd

    Bovendien moet voor het ontslag herplaatsing van de werknemer in een passende functie – al dan niet met behulp van scholing – binnen een redelijke termijn niet mogelijk of niet waarschijnlijk zijn. Naast de genoemde gronden is het bereiken van de AOW-gerechtigde of andere afgesproken pensioengerechtigde leeftijd ook een geldige ontslagreden.

    Rechter

    wanprestatie

    Bij een gewenst ontslag vanwege de ontslaggronden c tot en met i moet u naar de kantonrechter met een verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Bij een ontslag vanwege de andere twee ontslaggronden moet u naar UWV voor een ontslagvergunning (zie hoofdstuk 5). Ook bij wanprestatie en bij een niet tussentijds op te zeggen tijdelijk contract kunt u de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken. En als de in eerste instantie gevolgde UWV-route niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd, kunt u daarna ook voor ontslaggrond a en b de gang naar de kantonrechter maken.

    meerdere ontslagredenen

    Als het echter gaat om een ontslag tijdens de proeftijd (zie paragraaf 1.1), een einde met wederzijds goedvinden (zie hoofdstuk 3) of een ontslag op staande voet (zie paragraaf 7.2), hoeft u sowieso niet naar UWV of de kantonrechter. En als er meerdere ontslagredenen zijn waardoor uw onderneming feitelijk beide ontslagroutes zou moeten volgen, kunt u het ontslag via één instantie laten lopen. U hoeft dan dus niet én naar UWV én naar de kantonrechter.

    voordeel

    U moet de uitdiensttreding van de werknemer juist in de loonaangifte verantwoorden. In de rubriek ‘Code reden einde arbeidsovereenkomst’ vult u in dit geval code 03 in: Ontbinding door rechter op verzoek van de werkgever.

    Route

    nadeel

    Het voordeel van een ontslag via de kantonrechter is dat deze procedure sneller verloopt dan die van opzegging waarbij u een ontslagvergunning van UWV nodig heeft (zie paragraaf 5.1).

    Het nadeel van ontbinding via de rechter is dat het een kostbare ontslagroute is en dat de rechter uw onderneming kan veroordelen tot het betalen van een vergoeding aan de werknemer. Dat is iets wat UWV sowieso niet doet.

    De ontbindingsprocedure start met het indienen van uw verzoekschrift tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst met de werknemer bij de kantonrechter. Uw onderneming moet het verzoekschrift tot ontbinding goed motiveren. De rechter zal de aangegeven ontslaggrond namelijk streng beoordelen voordat hij een beslissing neemt over het ontslag. Hierna...
    Na indiening van uw verzoek tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst volgt een laagdrempelige en eenvoudige procedure die de rechter snel kan afhandelen. Binnen vier weken volgt een beslissing. Een opzegverbod staat ontbinding van een contract niet in de weg. De kantonrechter houdt bij zijn beslissing echter altijd rekening met de geldende...
    Als uw onderneming de kantonrechter verzoekt om de arbeidsovereenkomst te ontbinden, kan de rechter u veroordelen tot betaling van een schadevergoeding aan de werknemer. Dit is de zogeheten billijke vergoeding. Toekenning van een billijke vergoeding gebeurt alleen in specifieke situaties, omdat de werknemer meestal al recht heeft op een...