U bent hier

5. Wet arbeid en zorg

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

Het is niet ondenkbaar dat werknemers door een privésituatie in de knel komen met werk. Denk aan een ziek kind, een gesprongen leiding in de badkamer of een sterfgeval in de familie. Speciaal voor dit soort situaties is er de Wet arbeid en zorg (WAZO). Dankzij de WAZO kunnen werknemers in bepaalde gevallen verlof opnemen om een goede werkprivébalans te behouden.

gebeurtenis

Waar werknemers – tot op zekere hoogte – vrij zijn om hun vakantiedagen op te nemen, is verlof gekoppeld aan gebeurtenissen in het privéleven van werknemers, zoals een bevalling, calamiteiten of de zorg voor een ziek kind.

In het dagelijkse taalgebruik worden verlof en vakantie nogal eens aan elkaar gelijkgesteld (soms wordt zelfs de term ‘vakantieverlof’ gebruikt). Werknemers zeggen weleens dat ze verlof hebben terwijl ze met vakantie gaan. Toch is verlof echt iets anders dan vakantie.

taak

Door minder uren of zelfs helemaal niet te werken tijdens zo’n gebeurtenis, kan de werknemer meer aandacht besteden aan zijn privésituatie. De werknemer hoeft zich niet in een moeilijke spagaat te wringen tussen werk en privé. Het is belangrijk dat werknemers weten dat ze in bepaalde situaties aanspraak kunnen maken op verlof. Daar ligt een taak voor u als arboprofessional. U kunt werknemers in overleg met uw werkgever en de HR-professionals wijzen op verschillende verlofvormen.

Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat werknemers vakantiedagen inzetten voor knelpunten in de privésfeer. Die dagen zijn bedoeld om bij te komen van het werk, terwijl het verlof in het leven is geroepen om het gemakkelijker te maken om werk en zorg met elkaar te combineren.

De verschillende soorten verlof zijn vastgelegd in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Deze wet heeft tot doel om werknemers te ondersteunen bij het vinden van de juiste balans tussen werk- en zorgtaken. Er zijn verschillende wettelijke verlofvormen, die u kunt vinden in onderstaande afbeelding. 5.1.1 Zwangerschaps- en bevallingsverlof Een zwangere...
Veel organisaties geven hun werknemers buitengewoon verlof bij bijzondere gebeurtenissen. Situaties waarin een werknemer aanspraak kan maken op bijzonder verlof, zijn bijvoorbeeld: begrafenis van een familielid; eigen huwelijk; huwelijk van een familielid in de eerste of tweede graad; ambtsjubileum; verhuizing; examen; doktersbezoek; activiteiten...