U bent hier

Onderneming & Personeel
Personeelsontwikkeling2. Werknemers behouden en helpen te bewegen2.3 Een leven lang werken en leren

2.3 Een leven lang werken en leren

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: september 2022

inzetbaarheid

Vrijwel niemand verwacht meer een baan bij dezelfde werkgever voor het leven. Zekerheid om met de ontwikkelde competenties werk te vinden en in het onderhoud te voorzien, blijft wel belangrijk. Dit zorgt voor onafhankelijkere werknemers: minder loyaal, en actiever gericht op hun eigen duurzame inzetbaarheid. Voor werkgevers is dit prettig en onrustig tegelijk. Zij moeten meer dan ooit alert zijn op het behoud van werknemers, maar werknemers wachten ook minder op een oplossing vanuit de werkgever als hun baan dreigt te verdwijnen: zij komen zelf in actie. Hierdoor zullen grote ontslagrondes minder voorkomen en tot minder problemen en kosten leiden.

Open blik

flexibiliteit

innovatie

Werkgevers en werknemers delen het belang van de combinatie van flexibiliteit en binding. De verlangens van beide partijen lopen soms gelijk op, maar er zijn ook regelmatig situaties waarbij de werknemer juist eerder of later toe is aan een stap dan de werkgever graag had gezien. Het vraagt om een open blik op de mogelijkheden en behoeften van (potentiële) werknemers. Hoe zorgt uw organisatie ervoor dat:

  • de organisatie zo aantrekkelijk is voor werknemers dat ze hier op hun best zijn?
  • werknemers kunnen groeien zonder direct de stap naar buiten te hoeven maken?
  • werknemers open blijven staan om te leren en mee te groeien met innovatie en andere veranderingen?

Als werknemers ervaren dat u meedenkt met hun loopbaanwensen, ook al passen deze niet (helemaal) bij de behoeften van de werkgever, ontstaat er ruimte om met meer openheid in gesprek te gaan. Ook kan de voorbereidingstijd naar een volgende stap goed benut worden.