U bent hier

3. Softwaresystemen

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2023

Waarschijnlijk maakt u bij het voeren van de loonadministratie gebruik van een salarissoftwarepakket. Dat scheelt u uiteraard heel wat rekenwerk en administreren, maar het is wel belangrijk dat u weet wat er achter de schermen gebeurt. Bovendien is de keuze voor een pakket om mee te beginnen óf om op over te stappen natuurlijk erg belangrijk. De salarissoftware moet immers aansluiten bij uw specifieke behoeften.

zelf ontwikkelen

In dit themadossier is het uitgangspunt dat u een salarissoftwarepakket aanschaft, maar dat hoeft uiteraard niet het geval te zijn. Uw onderneming kan ook zelf salarissoftware ontwikkelen. Hierbij kunt u ondersteuning krijgen van de Belastingdienst.

Via odb.belastingdienst.nl kunt u zich aanmelden voor ondersteuning, en krijgt u toegang tot de informatie voor softwareontwikkelaars. U kunt dan bijvoorbeeld de benodigde rekenvoorschriften downloaden een maand vóór de publicatie op belastingdienst.nl (dus eind november al).

Bij het aanschaffen van een salarissoftwarepakket is het van belang dat u zaken doet met een betrouwbare softwareleverancier. De softwareleverancier verwerkt meestal alle jaarafhankelijke gegevens in het salarispakket, zoals de loonbelastingtabellen, rekenvoorschriften en percentages, en zorgt dat die elk jaar worden aangepast. Hierbij staat...
Als uw onderneming wil overstappen naar een ander salarissoftwarepakket, zijn er bepaalde zaken waarmee u rekening moet houden. VCR Sowieso is het qua voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR) – de berekeningssystematiek voor de premies werknemersverzekeringen en inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (zie hoofdstuk 7) – het handigst als...