U bent hier

1. Wat is boekhouden?

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: december 2023

Om het financiële reilen en zeilen van uw onderneming in de gaten te houden, is boekhouden een belangrijk hulpmiddel. Hierbij bestaat een verschil tussen enkel en dubbel boekhouden. Voor veel ondernemers is dit niet hun hobby en besteden ze er liever niet al te veel tijd aan. Wat houdt boekhouden precies in en wat kunt u ermee? Is het een goed idee om de boekhoudklus uit te besteden aan een externe partij?

financieel ­overzicht

Handelaars maakten vroeger ook al gebruik van een vorm van boekhouden. Ze wilden immers financieel overzicht houden en weten of ze winst maakten. De eenvoudigste manier om dat te doen is enkelvoudig boekhouden (zie paragraaf 1.1.1). Later kwam het dubbel boekhouden (zie paragraaf 1.1.2). Dit systeem is uitgevonden door de wiskundige Luca Pacioli.

Boekhouden is het bijhouden van de financiële administratie van een persoon of onderneming. Administratie is een breder begrip. Dit bevat namelijk al het papierwerk van een onderneming. De financiële administratie (oftewel de boekhouding) is daar maar een onderdeel van.

U heeft met een boekhouding dus overzicht over de gedane uitgaven, verkregen ontvangsten en de vermogenspositie van uw onderneming. Uw onderneming doet het dus voor een groot deel voor zichzelf. Daarnaast zijn er ook externe partijen die graag willen weten hoe het gaat met de financiën van uw onderneming. Het verzorgen van een boekhouding heeft...
In de vorige paragraaf heeft u kunnen lezen dat het bijhouden van een administratie en het op een juiste manier boekhouden erg belangrijk is. Dit geldt zowel intern (het nemen van bepaalde beslissingen) als extern (voor banken, de Belastingdienst en aandeelhouders). Er is zelfs een verplichting in de wet opgenomen. Keuzes U heeft de volgende...