U bent hier

1. Arborondgang helpt bij opstellen RI&E

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: juni 2021

Als arboprofessional doet u er alles aan om de veiligheid en gezondheid van de werknemers te waarborgen. Een belangrijk hulpmiddel daarbij is de (jaarlijkse)arborondgang. Dat is een inventarisatie van de risico’s in uw organisatie. Uw bevindingen komen van pas bij het opstellen van de verplichte risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Waar moet u op letten tijdens de ­arborondgang om tot een goede RI&E te komen?

Arbowet

verplichting

Artikel 3 van de Arbowet schrijft voor dat elke werkgever moet zorgen voor de veiligheid en gezondheid van zijn werknemers. De werkgever heeft dus een zorgplicht ten aanzien van zijn werknemers. In artikel 5 van de Arbowet vindt u ook de verplichting die werkgevers hebben om een actuele RI&E op te stellen.

In de RI&E staan alle risico’s die werknemers lopen tijdens de uitvoering van hun werk. Ook bevat de RI&E een overzicht van de maatregelen die nodig zijn om die risico’s te verminderen.

Het doel van de RI&E is het minimaliseren van de risico’s en gevaren die werknemers lopen. Door de risico’s te inventariseren en te evalueren, kunt u concrete maatregelen opstellen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Ook is de RI&E vaak een startpunt voor uw arbo- en verzuimbeleid. In de Arbowet staat de verplichting om een werkbare...
Bij een controle van Inspectie SZW zal de inspecteur altijd vragen naar de RI&E. Hij zal zich hierbij twee zaken afvragen: is er een RI&E aanwezig? En is de RI&E getoetst door een gecertificeerde arbodeskundige? 1.2.1 Soms vrijstelling van toetsing De verplichting om de RI&E te (laten) toetsen geldt alleen voor organisaties die...