U bent hier

11.1 Factoring

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2021

portefeuille overnemen

Bij factoring neemt een factormaatschappij de debiteurenportefeuille van uw onderneming geheel of gedeeltelijk over. Vanaf dat moment voert de factormaatschappij het beheer over de portefeuille. Uw onderneming krijgt doorgaans direct de beschikking over (een deel van) het geld, waardoor u het bankkrediet niet of minder snel hoeft aan te spreken.

Factoring ontslaat u niet van álle werkzaamheden en verantwoordelijkheden. Zo blijft het de verantwoordelijkheid van uw onderneming om de kredietwaardigheid van toekomstige afnemers te controleren.

11.1.1 Factorloon

kosten van factoring

Tegenover het genoemde financiële voordeel staat wel dat de factormaatschappij haar werk natuurlijk niet voor niets doet. Voor het overdragen van het debiteurenrisico en het financieren van de factuurbedragen moet uw onderneming betalen. De kosten van factoring worden aangeduid met premie of ‘factorloon’. Het factorloon is meestal een percentage van de overgedragen omzet.

11.1.2 Voorwaarden

spreiding

Om in aanmerking te komen voor factoring moet uw onderneming aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Er moet voldoende spreiding zijn in de debiteurenportefeuille van uw onderneming.
  • Het aantal debiteuren dat in termijnen betaalt, mag niet te groot zijn.
  • De betalingstermijn mag niet langer zijn dan 180 dagen.
  • Debiteuren die de betalingstermijn hebben overschreden, worden niet geaccepteerd.

Wat levert factoring uw onderneming op?

extra kortingen

valuta

Het overdragen van de debiteurenportefeuille heeft een aantal voordelen:

  • Uw onderneming ontvangt vrijwel direct betaling op de facturen en behaalt daarmee een liquiditeitsvoordeel.
  • De verbeterde liquiditeitspositie van uw onderneming maakt het mogelijk om zelf sneller te betalen, waardoor u bij eigen leveranciers extra kortingen kunt bedingen.
  • Uw onderneming loopt minder valutarisico bij export buiten de Europese Unie: factuurbedragen in andere valuta worden direct omgezet in euro’s.
  • Het debiteurenrisico wordt sterk verminderd.
  • Het debiteurenbeheer van uw onderneming wordt aanzienlijk lichter: u hoeft niet langer zelf achter trage debiteuren aan te jagen.

Kredietwaardig

voorwaarden bedrijfsvoering

Debiteuren moeten kredietwaardig zijn. Dit betekent dat uw onderneming potentiële klanten op hun kredietwaardigheid moet beoordelen. De factormaatschappij stelt ook voorwaarden aan de bedrijfsvoering.

Zo zal de maatschappij in de meeste gevallen niet in zee gaan met ondernemingen met een omzet lager dan € 0,5 miljoen. Voor relatief kleine ondernemingen is factoring meestal minder interessant, aangezien de kosten van factoring bij kleine portefeuilles vaak te hoog zijn.

Meer factoring in economisch slechte tijden

In economisch barre tijden neemt de belangstelling voor factoring meestal toe. Begrijpelijk, bij laagtij nemen debiteurenrisico’s toe.

spreiding is cruciaal

Maar de factormaatschappij is ook niet gek: zij zal de debiteurenportefeuille van uw onderneming kritisch screenen en slechte debiteuren uitsluiten. Spreiding is hier cruciaal: een portefeuille met twee debiteuren van elk € 250.000 zal niet snel worden geaccepteerd door een factormaatschappij, een portefeuille van 500 debiteuren waarop uw onderneming vorderingen heeft van gemiddeld € 1.000, is mogelijk een minder groot probleem.