U bent hier

9. Inspectie van de RI&E

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: januari 2022

De RI&E vormt het uitgangspunt van de bedrijfscontrole van een inspecteur, omdat dit document een sleutelrol heeft in het arbobeleid van uw organisatie. De kans is dus groot dat een inspecteur bij een controle uw RI&E wil inzien. Hij controleert of het document volledig is, of het up-to-date is en of uw organisatie de RI&E en het plan van aanpak toepast in de praktijk.

maatregelen

In de RI&E geeft u aan welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s er in uw organisatie spelen, zo staat in artikel 5 van de Arbowet. Het plan van aanpak bevat de maatregelen die u neemt om deze risico’s op te heffen of te beperken. Als arboprofessional bent u de aangewezen persoon om de RI&E op te stellen, eventueel met hulp van externe deskundigen.

De RI&E is wettelijk verplicht. De RI&E speelt een sleutelrol in uw arbobeleid en daarom tilt de Arbeidsinspectie er zwaar aan als uw organisatie geen (goede) RI&E heeft.

Welke onderdelen de RI&E moet bevatten, vindt u in artikel 5 van de Arbowet. Een RI&E bestaat uit: een risico-inventarisatie; een risico-evaluatie; een plan van aanpak. In de RI&E staat hoe werknemers de bedrijfsarts of arbodienst kunnen bereiken. Verder schrijft de Arbowet voor dat de RI&E door één van de vier gecertificeerde...
De RI&E is geen administratieve verplichting, maar moet een actueel document zijn waar u mee werkt in de praktijk. De RI&E is geldig na toetsing door een kerndeskundige. Actualiseren Als er iets verandert in uw organisatie dat invloed heeft op arbeidsrisico’s, actualiseert u de RI&E. Denk aan de aanschaf van nieuwe machines of een...