U bent hier

Vertrouwenspersoon

Deze rubriek is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: november 2019

Steun en toeverlaat bij ongewenst gedrag

Als arboprofessional kunt u niet alle pijnlijke of zelfs bedreigende situaties op de werkvloer voorkomen. Werknemers die te maken krijgen met ongewenst gedrag, kunnen veel baat hebben bij een luisterend oor en advies. Daarvoor kan uw werkgever een vertrouwenspersoon ongewenst gedrag instellen.
Uw werkgever is wettelijk verplicht om een beleid te voeren tegen psychosociale arbeidsbelasting en het aanstellen van een vertrouwenspersoon is daar onderdeel van. Dat is niet zomaar gepiept. Met welke regelgeving moet u bijvoorbeeld rekening houden? Stelt u een interne of een externe vertrouwenspersoon aan en welke taken en rollen bedeelt u hem toe? Daarnaast moet de vertrouwenspersoon een goede opleiding volgen om in staat te zijn de angel uit een conflict te halen. Deze rubriek biedt inzichten over het aanstellen van een vertrouwenspersoon en met de praktische tips kunt u direct aan de slag.

Het oorspronkelijke dossier is tot stand gekomen in samenwerking met arbeidsjurist Leo ten Brink, adviseur, trainer en coach Huub Pennock en arbodeskundige Josje Salentijn.