U bent hier

4. Einde door werknemer

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

Het einde van de dienstbetrekking hoeft natuurlijk niet per se op initiatief van uw onderneming te gebeuren, ook de werknemer kan (willen) vertrekken. Omdat de kans groot is dat hij dan zijn recht op een WW-uitkering verliest, zal een werknemer echter voorzichtig zijn met het (laten) beëindigen van de arbeidsovereenkomst. Afhankelijk van de situatie heeft de werknemer verschillende manieren om ontslag te nemen.

niet verwijtbaar werkloos

Om voor een uitkering op grond van de Werkloosheidswet (WW) in aanmerking te komen, mag een werknemer niet verwijtbaar werkloos zijn geworden (zie ook het begin van hoofdstuk 3). Als een werknemer zelf opstapt, is de kans groter dat niet aan die voorwaarde wordt voldaan. Vertrekt de werknemer omdat hij een andere baan heeft gevonden, dan is genoemde consequentie uiteraard niet zo erg.

niet per se

Overigens is er bij een ontslag op initiatief van de werknemer niet per se sprake van verwijtbare werkloosheid. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarbij gezien de omstandigheden niet van de werknemer kan worden verlangd dat hij de dienstbetrekking voortzet. In dat geval is de werknemer niet verwijtbaar werkloos als hij zelf opstapt.

Bij uitdiensttreding op aangeven van de werknemer moet u dit in de loonaangifte in de rubriek ‘Code reden einde arbeidsovereenkomst’ aangeven met code 20: Einde arbeidsovereenkomst door opzegging werknemer, door toedoen werknemer of op initiatief van de werknemer.

Werknemers kunnen zowel mondeling als schriftelijk opzeggen, het contract laten ontbinden of uw aangeboden verlenging afwijzen. Bij zo’n einde op eigen initiatief heeft de werknemer meestal geen recht op de transitievergoeding. Bij ontslag door de werknemer heeft uw organisatie een bepaalde verantwoordelijkheid. Stel dat een werknemer tijdens een...
In sommige situaties waarin de werknemer de dienstbetrekking opzegt of laat ontbinden, is hij uw onderneming hiervoor een schadevergoeding verschuldigd. Onregelmatig Uw werknemer kan bijvoorbeeld een schadevergoeding zijn verschuldigd als hij te vroeg opzegt, bijvoorbeeld bij het tussentijds opzeggen van een tijdelijk contract terwijl er geen...