U bent hier

10. Afhandeling vertrek

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

Het einde van een arbeidsovereenkomst brengt niet alleen arbeidsrechtelijke aandachtspunten met zich mee. U krijgt uiteraard ook met vele financiële, fiscale en administratieve zaken te maken. Zorg dat u hiervoor alle afspraken goed in kaart brengt die u rond de uitdiensttreding met de werknemer heeft gemaakt. En vergeet ook de diverse instanties niet die u over het vertrek van de werknemer moet informeren.

lage WW-premie

Als de werknemer een schriftelijk (of digitaal) overeengekomen arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft die geen oproepovereenkomst is, mag u voor hem de lage WW-premie toepassen. Bij uitdiensttreding van deze werknemer kan het zijn dat u de lage premie Awf met terugwerkende kracht moet herzien naar de hoge premie Awf. Eén van de herzieningssituaties is namelijk die als de dienstbetrekking eindigt uiterlijk twee maanden na aanvang ervan.

herziening

Voor de herziening moet u correctieberichten indienen over de verstreken aangifteperiodes. De herziening van de lage naar de hoge WW-premie moet u zowel in het collectieve deel als in de werknemersgegevens opnemen in de daarvoor bestemde rubrieken.

U mag de Indicaties arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, schriftelijke arbeidsovereenkomst en oproepovereenkomst niet corrigeren. Die indicaties heeft u op het moment van aangifte doen immers correct aangegeven en die gegevens zijn ongewijzigd.

Als er een einde komt aan de arbeidsovereenkomst moet u een eindafrekening voor de werknemer maken, ongeacht of de uitdiensttreding op uw of zijn initiatief plaatsvindt. Een eventueel afscheidscadeau of envelop met geld vanuit uw organisatie aan de vertrekkende werknemer is belast loon (zie ook paragraaf 7.1). Alleen als het als diensttijdgeschenk...
Uw onderneming moet niet alleen de Belastingdienst en uw pensioenuitvoerder informeren over het einde van de dienstbetrekking. U moet bijvoorbeeld ook instanties als de arbodienst, uw verzuimverzekeraar en eigenrisicoverzekeraar inlichten over het vertrek van de werknemer. Belastingdienst U stelt de Belastingdienst via de aangifte loonheffingen op...