U bent hier

9. Evaluatie van projecten

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

Na afloop van een project vergeten de direct betrokkenen vaak om goed te evalueren of ze laten het na. Doodzonde, want uit een eerlijke en opbouwende projectevaluatie kunt u waardevolle lessen halen. Het is belangrijk om de conclusies uit de evaluatie goed en helder op te schrijven en te archiveren op het projectbureau. Het resultaat is een verzameling succesrecepten en best practices waar u nog lang plezier van zult hebben.

Uw project is afgesloten, het resultaat opgeleverd. U als projectleider vertrekt naar uw volgende klus en de projectleden keren terug naar hun eigen werkplek. Met een beetje geluk voert u met de opdrachtgever en eventueel enkele medewerkers nog een afrondend gesprekje, maar daar blijft het vaak bij. Het dagelijkse werk gaat weer verder en de evaluatie van het project schiet er dan vaak bij in.

Vast onderdeel

effectiever

Een goede projectevaluatie kan veel opleveren. Het is één van de weinige momenten waarop u rustig kunt nadenken over een project. U ziet welke zaken goed hebben uitgepakt en welke zaken bij een volgend project beter of effectiever moeten. Maak de evaluatie daarom tot een vast onderdeel van het projectcontract, de begroting en het projectplan!

Een projectevaluatie is niets meer of minder dan de beoordeling van de sterke en zwakke punten van een project, met de bedoeling daaruit lering te trekken voor de toekomst. Doet u niets met de evaluatie, dan kunt u er beter geen energie in steken. Het doel is juist om toekomstige projecten beter en sneller te laten verlopen met de ervaring die u...
Goed evalueren is niet gemakkelijk. Uiteraard komen er problemen op tafel, maar het gevaar dreigt dat er alleen maar ‘geklaagd’ wordt en teamleden niet constructief kijken naar wat er wél goed ging. Projectsucces is bovendien een subjectief begrip: succes heeft voor iedere betrokkene een andere betekenis. Leerpunten filteren Voor u ligt de mooie...