U bent hier

10. Valkuilen bij projecten

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: januari 2023

U moet als projectleider er niet van uitgaan dat medewerkers een project er zomaar even bij kunnen doen. Een goede projectmedewerker zijn een vak apart en vergt veel flexibiliteit, vakkennis en eigen initiatief. Een teamlid moet sowieso zijn draai vinden, en u krijgt ongetwijfeld te maken met tegenvallers. Ken de valkuilen van medewerkers, maar heb ook vertrouwen in hun kennis en vakmanschap.

gespreid

Het komt vaak voor dat de projectverantwoordelijke de projectondersteuning pas op het laatste moment regelt. Maar om het werk goed te doen, is het juist belangrijk dat de leden van het projectteam (en vooral de projectassistent) al van tevoren betrokken worden bij de planning, organisatie en taakverdeling van een project. Zo’n gespreid bedje ziet er misschien aantrekkelijk uit, maar het is één van de grootste valkuilen tijdens een project.

Als u in het begin al niet helder voor ogen heeft wat de taken zijn en wat u van de overige betrokkenen verwacht, overschrijdt u binnen de kortste keren grenzen en zit u tot uw oren in het werk.

Projectondersteuning is een aparte tak van sport. Het werk is veelomvattend, complex en er zijn veel verschillende partijen. Natuurlijk zijn er ook werkzaamheden die een project­assistent in het ‘gewone’ werk doet, zoals afspraken maken, de telefoon afhandelen of zelfstandig boekhouden. Maar voor het werken aan een project is een andere houding...
In een project hebben u en uw projectteamleden te maken met een grote tijdsdruk. Naarmate het project vordert, wordt de planning steeds belangrijker. Er is immers een einddatum vastgelegd waarop het project afgerond moet zijn. Natuurlijk moet u meteen al strak op die planning sturen. Maar het is onvermijdelijk dat die planning, naarmate het einde...