U bent hier

8.4 Buitenlandse debiteur

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2021

buitenlandse incassoactie

Uw onderneming kan het incasseren van buitenlandse vorderingen ook door een incassobureau laten uitvoeren. Met de zogenoemde Europese Executoriale Titel (EET) en het Europese Betalingsbevel (EBB) is dit relatief eenvoudig en goedkoop. Beide instrumenten zijn door de Europese Unie (EU) in het leven geroepen nadat was vastgesteld dat een buitenlandse incassoactie vaak hoge kosten met zich meebracht én erg lang duurde.

8.4.1 Europese Executoriale Titel (EET)

officiële ­bevestiging

De Europese Executoriale Titel (EET) is in 2005 ingevoerd. De procedure luidt als volgt: de schuldeiser verzoekt de rechter om een EET-waarmerk. Feitelijk vraagt hij om een officiële bevestiging van de vordering. Als de vordering wordt erkend, geeft de rechter het waarmerk af en is het mogelijk om zónder proces een deurwaarder op de buitenlandse debiteur af te sturen.

Verweren

voorwaarden

Om het EET-waarmerk te kunnen verkrijgen, moet uw onderneming aan enkele voorwaarden voldoen. Om te beginnen moet u de buitenlandse debiteur wijzen op de openstaande vordering, want hij moet wel de kans krijgen om zich te verweren. Het moet gaan om een niet-betwiste vordering. Heeft uw onderneming aantoonbaar niet voldaan aan de leveringsvoorwaarden, dan maakt u bij uw verzoek om een EET-waarmerk geen schijn van kans.

Betwisten

30 dagen

De buitenlandse debiteur heeft gedurende 30 dagen de gelegenheid om de vordering te betwisten. Doet hij dit, dan wordt het EET-waarmerk niet afgegeven. Bij betwisting van de vordering zult u in het land van de afnemer een gerechtelijke procedure moeten starten.

Wordt de vordering niet betwist, dan krijgt u het waarmerk en hoeft u geen verdere procedure meer te voeren. U kunt de vordering in dat geval direct laten incasseren.

8.4.2 Europees Betalingsbevel (EBB)

nationaal ­verstekvonnis

Sinds 2008 kunt u gebruikmaken van het Europees Betalingsbevel (EBB ). Dit instrument is in feite nog sterker dan de EET. Het EBB vormt een ‘nationaal verstekvonnis, voorzien van een Europese Executoriale Titel’. Een apart EET-verzoek is dan dus niet meer nodig. Ook hierbij geldt dat de schuldenaar zich binnen een termijn van 30 dagen tegen het vonnis kan verweren.

Als hij dat doet en de rechter begrip toont voor zijn argumenten, zult u een proces moeten starten in het land van de wanbetaler. Verweert de wanbetaler zich niet, dan krijgt u een EBB in handen. Dit vonnis geldt voor de gehele EU.

8.4.3 Europese incasso

nieuw 
betaalmiddel

machtiging registreren

De zakelijke Europese incasso is een nieuw betaalmiddel in de nieuwe SEPA-context waarbij uw onderneming als incassant in staat wordt gesteld om automatisch bedragen te laten afschrijven van de rekeningen van zakelijke klanten. Uiteraard zijn er spelregels verbonden aan het gebruik van dit instrument. Zo moet uw onderneming een Europees incasso­contract afsluiten met de eigen bank en moet de debiteur de machtiging bij zijn bank laten registreren. De debiteur heeft geen terugboekrecht, maar kan wel tot en met de dag van de uitvoering zijn bank vragen de incasso niet uit te voeren.