U bent hier

4. Wat zegt de cao?

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

Vooral als binnen uw organisatie meerdere cao’s worden gehanteerd, kan het een behoorlijke klus zijn om arbeidsvoorwaarden succesvol en juridisch correct te harmoniseren. Als uw OR hierbij een rol van betekenis wil spelen, moet u goed op de hoogte zijn van de werking van cao’s. Welke soorten cao’s zijn er? Voor wie gelden ze? En wanneer is naleving verplicht?

karakter

verschillende cao-regelingen

Er bestaan diverse soorten collectieve arbeidsovereenkomsten (cao’s). Een cao kan gelden voor één organisatie, maar ook voor een complete bedrijfstak. Niet elke cao heeft hetzelfde karakter. Bij een standaard-cao mag uw bestuurder namelijk niet afwijken van de cao-afspraken en bij een minimum-cao wel. Het kan zijn dat geen van de fusie- of overnamepartners onder een cao valt, maar het is ook mogelijk dat binnen de nieuwe organisatie opeens verschillende cao-regelingen van kracht zijn. Lees u dus goed in!

Is uw OR er niet zeker van wat na een fusie of overname de nieuwe situatie omtrent de cao’s is? De vakbonden die waren betrokken bij de cao-onderhandelingen, kunnen u hier meer over vertellen.

Het is niet alleen belangrijk om te weten op wie de cao van toepassing is. Uw bestuurder moet ook weten in hoeverre hij mag afwijken van de cao-afspraken. Afwijkende arbeidsvoorwaarden in het nadeel van de werknemer zijn nooit toegestaan, maar bij sommige cao’s is wel ruimte om ten gunste van de werknemer andere afspraken te maken. Of dit is...
Is er in uw organisatie sprake van een fusie of overname, dan kunnen verschillende scenario’s zich voordoen. Er kan na de overgang van onderneming één cao gelden binnen uw organisatie, er kunnen meerdere cao’s van toepassing zijn of geen van beide organisaties valt onder een cao. 4.2.1 Eén cao Het is mogelijk dat er na overgang van onderneming...