U bent hier

7. Zorgverzekeringswet

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: september 2020

De Zorgverzekeringswet verplicht iedereen die in Nederland woont of werkt om een basiszorgverzekering te hebben. Hiervoor is een nominale premie verschuldigd. Daarnaast geldt er een inkomensafhankelijke bijdrage, die afhankelijk van de situatie door de werkgever moet worden betaald of door de werknemer zelf. U moet ervoor zorgen dat die bijdrage correct wordt berekend en afgedragen.

gekoppeld aan WLZ

De verzekeringsplicht van de Zorgverzekeringswet (ZVW) is gekoppeld aan die voor de volksverzekering Wet langdurige zorg (WLZ). De ZVW legt alleen de verplichting op een basiszorgverzekering af te sluiten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om (vrijwillig) een aanvullende verzekering af te sluiten.

Militairen in actieve dienst en militairen die buitengewoon verlof hebben met behoud van wedde, zijn niet verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Ditzelfde geldt voor werknemers met gemoedsbezwaren voor de Wet langdurige zorg (zie ook hoofdstuk 11).

Voor de basiszorgverzekering die de ZVW oplegt, moet iedereen een vast bedrag aan de zorgverzekeraar betalen: de nominale premie. Jongeren onder de 18 jaar moeten wel een basiszorgverzekering hebben, maar zijn geen nominale premie verschuldigd. De gemiddelde nominale premie is in 2020 € 1.415, oftewel gemiddeld € 118 per maand. Uw onderneming kan...
Naast de hiervoor behandelde nominale premie betaalt iedereen mee aan de zorgkosten via een percentage van zijn inkomen. Dit geldt ook voor jongeren onder de achttien jaar die een betaalde (bij)baan hebben. Deze zogeheten inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) kan verschuldigd zijn in de vorm van een werkgeversheffing of in de...