U bent hier

9. Fiscale aspecten

Laatst gewijzigd: mei 2021

U en uw sponsorpartner moeten de fiscale aspecten van sponsoring voldoende aandacht geven; hoe zit het met de BTW, zijn de kosten die een sponsor maakt fiscaal aftrekbaar en wat zijn de gevolgen van het wel of niet erkend zijn als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI)? Dit zijn de belangrijkste vragen die spelen in het kader van de fiscaliteit rond de samenwerking met het bedrijfsleven.

paragraaf

De leden van uw sponsorcommissie zullen even moeten studeren om de belangrijkste fiscale vragen rond sponsoring te kunnen beantwoorden. Neem daarom een deel van de informatie uit dit hoofdstuk over in de fiscale paragraaf van uw sponsorplan.

Komt u er met deze informatie toch niet uit? Loop dan eens langs bij het belastingkantoor of vraag uw belastingadviseur of accountant om advies. Het luistert namelijk nogal nauw.

Sinds 1969 wordt in Nederland ‘Belasting over de Toegevoegde Waarde’ (BTW) geheven. De BTW is een verbruiksbelasting en heeft als doel het verbruik (de consumptie) van goederen en diensten door consumenten te belasten. De belasting wordt geheven van de toeleverancier van de consument: de ondernemer. Die berekent de door hem af te dragen BTW weer...
Er bestaat een belangrijke overeenkomst tussen sponsoring en vennootschaps- of inkomstenbelasting. Sponsors die hun onderneming drijven in de vorm van een bv of een nv hebben te maken met het regime van de vennootschapsbelasting. Verenigingen en stichtingen Dat kan ook gelden voor verenigingen en stichtingen die in de vennootschapsbelastingheffing...