U bent hier

10. BHV’ers verzekeren

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: december 2019

Uit de Arbowet volgt dat elke organisatie minstens één bedrijfshulpverlener (BHV’er) moet hebben. Deze werknemer schiet te hulp bij calamiteiten, zoals een brand, gaslek of medisch noodgeval. Natuurlijk wordt een BHV’er opgeleid om zo veilig mogelijk te werken. Toch kan er tijdens noodsituaties van alles misgaan. Aangezien uw organisatie ook aansprakelijk is voor schade die ontstaat tijdens BHV-acties, moet u ervoor zorgen dat de BHV’ers (mee)verzekerd zijn.

extra risico’s

Bedrijfshulpverleners lopen vrijwel in elke organisatie extra risico’s. Als de werknemers al op een plek werken met veel arbeidsrisico’s, gelden die des te meer voor de BHV’ers. Tijdens een calamiteit kunnen er bijvoorbeeld giftige stoffen vrijkomen. Maar ook in een ‘gewone’ kantooromgeving lopen BHV’ers risico op schade. Ook daar kan immers brand uitbreken of een gaslek ontstaan.

En wat dacht u van calamiteiten die plaatsvinden tijdens BHV-trainingen en rampenoefeningen. Bedrijfshulpverleners kunnen bijvoorbeeld rook inademen of uitglijden over blusschuim. De schade die ontstaat door BHV-werkzaamheden kunt u op een aantal manieren verzekeren.

BHV’ers kunnen ook schade veroorzaken op het moment dat ze in actie moeten komen. Stel dat een BHV’er bij het blussen van brand waterschade veroorzaakt. Of ze laten de brancard vallen waarop een slachtoffer ligt, waardoor het letsel verergert. Is uw organisatie hiervoor verzekerd?

De bedrijfshulpverlening functioneert volledig onder verantwoordelijkheid van de werkgever. Dat maakt hem ook aansprakelijk als de veiligheid in gevaar komt. Het is wel mogelijk om de BHV-taken te delegeren, maar niet de verantwoordelijkheid. Gaat er iets mis tijdens de bedrijfshulpverlening, dan valt dat onder de verantwoordelijkheid van uw...
Wilt u de schade die ontstaat door BHV-werkzaamheden verzekeren, dan kan dat op een aantal manieren. Soms valt het onder de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) of kunt u extra afspraken met de verzekeraar maken om het daaronder te laten vallen. Maar ook verzekeren via de BHV-opleider is een optie. 10.2.1...