U bent hier

2. Het eerste ziektejaar

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

Het is lastig te zeggen hoelang een ziekte gaat duren. Het kan een paar dagen, weken of zelfs jaren duren. Zoals u in hoofdstuk 1 kon lezen, moet u als werkgever gedurende de eerste twee ziektejaren het loon van de werknemer doorbetalen. Daarnaast bent u verantwoordelijk voor de re-integratie van de werknemer. In dit hoofdstuk leest u over de regels in het eerste jaar.

recht op 70%

aanvullen

Bij ziekte van werknemers heeft u een loondoorbetalingsplicht. Hierbij geeft de wet werknemers recht op een doorbetaling van 70% van het loon, met daarbij in het eerste jaar als ondergrens het voor de werknemer geldende minimumloon. Individuele of collectieve afspraken kunnen uiteraard een hogere loondoorbetaling voorschrijven. Als de werknemer met het doorbetaalde percentage onder het minimumloon uitkomt, moet u dit aanvullen tot dat minimumbedrag.

SER adviseert verzekering voor zieke werknemers

In juni 2021 bracht de Sociaal-Economische Raad (SER) een advies uit over het sociaal-economische beleid voor de komende vier jaar. Wat de SER betreft blijven werkgevers verantwoordelijk voor twee jaar loondoorbetaling bij ziekte en voor het re-integratieproces. De raad stelt wel een verzekering voor, waarmee de verzekeringsmaatschappij de verantwoordelijkheid voor de loondoorbetaling en de re-integratie overneemt. De werknemer blijft in die periode in principe in dienst van de werkgever.

Als u met zieke werknemers te maken krijgt, moet u rekening houden met een bepaald stappenplan gedurende de wachttijd van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). In het kort gaat het bij ziekte die voortduurt om de volgende stappen: Het ziek melden van de werknemer bij de bedrijfsarts of arbodienst. Het starten met bijhouden van een re-...
In bepaalde situaties bestaat er ook bij ziekte tijdens het dienstverband recht op een ZW-uitkering van UWV. Hiervoor moet u de ziekte dan tijdig bij UWV melden, wat digitaal moet gebeuren. U betaalt in die situaties gewoon het loon door, maar wordt hiervoor (deels) gecompenseerd met de ZW-uitkering die UWV aan uw organisatie uitbetaalt...