U bent hier

6. Ketenaansprakelijkheid

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juli 2023

De ketenaansprakelijkheid moet misbruik bij de afdracht van loonheffingen door (onder)aannemers tegengaan. Hiervoor kan in een keten van aanneming van werk elke schakel vanaf de hoofdaannemer aansprakelijk worden gesteld voor de loonheffingen die een lagere schakel niet afdraagt. Het is goed om te weten wanneer er precies risico op aansprakelijkstelling bestaat, en wat dat in de praktijk betekent.

werk van stoffelijke aard

Als een aannemer een verkregen opdracht tot uitvoering van een werk van stoffelijke aard geheel of deels uitbesteedt aan een ander – waarbij die ander niet bij hem in dienst is – is die ander een onderaannemer. Die onderaannemer kan op zijn beurt het werk ook weer geheel of deels uitbesteden, enzovoorts (zie ook paragraaf 5.1). Maakt uw onderneming deel uit van zo’n keten van aanneming van werk, dan kunt u te maken krijgen met de ketenaansprakelijkheid voor de loonheffingen.

Het maakt voor de ketenaansprakelijkheid niet uit of het gaat om een overeenkomst tot aanneming van werk waarbij een prijs voor het project is bepaald, of waarbij het aangenomen werk wordt afgerekend op basis van de gewerkte uren en verbruikte materialen.

risico beperken

In hoofdstuk 8 en 9 kunt u alles lezen over de mogelijkheden om het risico op aansprakelijkstelling voor de loonheffingen in een keten zo veel mogelijk te beperken.

De ketenaansprakelijkheid houdt in dat als een onderaannemer de verschuldigde loonheffingen voor zijn werknemers – waaronder een eventuele directeur-grootaandeelhouder (dga) – niet betaalt, de aannemer(s) hoger in de keten aansprakelijk kunnen worden gesteld voor het nog verschuldigde bedrag. De ketenaansprakelijkheid geldt voor álle loonheffingen...
De Belastingdienst stelt meestal eerst de aannemer aansprakelijk die het werk heeft uitbesteed aan de onderaannemer die de loonheffingen niet of niet volledig heeft betaald. Daarna stelt de fiscus – indien nodig – de aannemer daarboven aansprakelijk enzovoorts. De Belastingdienst kan echter ook meerdere aannemers hoger in een keten tegelijk...