U bent hier

7. Payrollovereenkomst

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

Bij payrolling besteedt uw organisatie de juridische en administratieve verantwoordelijkheid van het werkgeverschap uit aan een externe organisatie. De werknemer komt in dienst van deze payrollorganisatie, die de salarisadministratie, afdracht van sociale premies en bijvoorbeeld het pensioen voor de werknemer regelt. Met welke zaken moet u allemaal rekening houden bij het gebruik van payrolling?

Wat is het verschil tussen uitzenden en payrolling? Het belangrijkste verschil is dat bij uitzenden het uitzendbureau de geschikte kandidaten moet werven en soms ook met bepaalde scholing klaar moet stomen voor het uitzendwerk. Het uitzendbureau vervult een allocatiefunctie, zoals dat zo mooi heet. Dat wil zeggen dat het bureau een actieve rol vervult bij het invullen van de vacatures bij de inleners.

Een kernactiviteit van een uitzendbureau is het actief zoeken naar geschikte mensen, om zo vraag en aanbod op de arbeidsmarkt tot elkaar te brengen.

Constructie

zoektocht

merkwaardig

Bij payrolling ontbreekt de allocatiefunctie. Een payrollorganisatie vervult geen enkele rol bij de actieve zoektocht naar geschikte kandidaten. Een payrollorganisatie kent vaak niet eens de kandidaten die worden uitgeleend. U bent als inlener de ‘feitelijke’ werkgever, die de juiste mensen zoekt, alle sollicitatiegesprekken voert en alles voorbereidt. Gedurende dit proces is het voor de werknemer niet altijd duidelijk wie zijn formele werkgever wordt; sommige werkgevers zijn hier tijdens het sollicitatiegesprek niet altijd duidelijk over. Payrolling is daardoor een merkwaardige constructie. Eigenlijk zegt u als werkgever dat u de sollicitant niet in dienst wilt nemen; hij mag alleen via een omweg bij uw organisatie komen werken.

Onttrekken aan regels met payrolling

vrijheid

Payrolling heeft dan ook iets eigenaardigs; u werft zelf de mensen, maar u neemt ze niet in dienst. Waarom zou u dat doen? Het Nederlands ontslagrecht is bijzonder complex en werkgevers kunnen merken dat afscheid nemen van werknemers ingewikkeld en kostbaar is. De meeste werkgevers willen graag de vrijheid hebben om hun eigen personeel uit te kiezen en ook afscheid te nemen van mensen die niet langer in de organisatie passen. Payrolling kunt u zien als een poging van werkgevers om zich te onttrekken aan de strenge arbeidsrechtelijke regels.

De wet, artikel 7:692 BW, geeft de definitie van een payroll-overeenkomst. Naast het ontbreken van de allocatiefunctie die hiervoor is omschreven, geeft de wet nog een ander aspect aan waaraan voldaan moet worden om te kunnen spreken van een payrollovereenkomst. 7.1.1 Exclusieve terbeschikkingstelling Het tweede element van de definitie bepaalt...
Voldoet de constructie aan de eisen voor payrolling en is de werknemer in dienst bij de payrollorganisatie, dan behoort de werknemer dezelfde rechten te hebben als in het geval hij in dienst zou zijn bij de inlener. Het soepele regime dat uitzendwerkgevers kennen, geldt niet voor payrolling. In artikel 7:692a BW staat expliciet vermeld dat...