U bent hier

2. OR-verkiezingen in een notendop

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

Als OR-lid vertegenwoordigt u de werknemers in uw organisatie. Bent u gekozen als OR-lid, dan heeft u niet voor altijd zitting in de raad. De Wet op de ondernemingsraden (WOR) verplicht u om periodiek OR-verkiezingen te organiseren. Zo krijgen werknemers de kans om aan te geven wie hen binnen de organisatie mag vertegenwoordigen. Wanneer organiseert u nieuwe verkiezingen en hoe pakt u dat het beste aan?

verkiesbaar

Door elke twee tot vier jaar OR-verkiezingen te organiseren, krijgen andere werknemers ook de kans om zich verkiesbaar te stellen voor de raad. Aan OR-verkiezingen zijn regels verbonden, die u terugvindt in de WOR.

De allereerste OR-verkiezingen organiseren

commissie

In artikel 2 WOR staat dat elke organisatie waarin ten minste 50 personen werkzaam zijn een eigen OR moet hebben. De bestuurder moet ervoor zorgen dat deze OR er ook komt. In de meeste gevallen doet hij dat door een speciaal opgerichte commissie deze opdracht te geven. Die commissie stelt een voorlopig reglement op en organiseert verkiezingen. Het voorlopig reglement vormt de basis voor deze verkiezingen.

tussentijdse vacature

Vanzelfsprekend zijn er OR-verkiezingen als de termijn van de huidige OR afloopt. Maar dat is niet de enige reden waarom uw OR verkiezingen zou organiseren. De WOR noemt vier scenario’s:

  • als een organisatie een OR opricht;
  • als de zittingstermijn van de OR afloopt;
  • als er een tussentijdse vacature is en er geen reserve-kandidaten beschikbaar zijn;
  • als de OR (tussentijds) in zijn geheel aftreedt.
In artikel 9 tot en met 12 WOR staan de verkiezingen centraal. Zo staat in artikel 9 WOR dat OR-leden worden gekozen via een geheime schriftelijke stemming. Hoe deze verkiezingen moeten plaatsvinden staat niet in de WOR. Uw OR kan – binnen de grenzen van de WOR – de OR-verkiezingen in overleg met uw bestuurder zelf vormgeven, maar u moet de wijze...
Het OR-reglement beschrijft de verkiezingsprocedure. In het OR-reglement staat in ieder geval: de kandidaatstellingsprocedure (inclusief geldende termijnen, eventuele kiesgroepen en bepaling wanneer werknemers kiesgerechtigd of verkiesbaar zijn); de wijze van stemmen; de vaststelling van de uitslag; de vervulling van tussentijdse vacatures; de...