U bent hier

9. Valkuilen en tips

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: april 2021

Het lezen van de voorgaande hoofdstukken heeft er ongetwijfeld voor gezorgd dat u voor uw personeelsbeleid en processen aan de slag wilt met data. Datagedreven werken biedt dan ook fantastische voordelen, maar u moet wel goed weten wat u doet. De tips in dit hoofdstuk kunnen u een aantal valkuilen besparen.

Zoals beschreven in hoofdstuk 2, is datagedreven gaan werken een verandertraject. In de praktijk mislukt helaas de meerderheid van de verandertrajecten.

succes

resultaten

balans

Ook voor het traject van datagedreven werken gelden uiteraard de algemene voorwaarden om het tot een succes te maken:

  • Budget. Als u degene bent die HR-collega’s mag helpen datagedreven te gaan werken, en u moet het ‘erbij’ doen, kunt u beter stoppen. Op zo’n manier heeft een groot verandertraject namelijk nog nooit de beoogde resultaten opgeleverd.
  • Stap voor stap. Natuurlijk is het belangrijk om te weten welke kant u of uw directie op wil. Maar het is ook zaak om weer een stap terug te zetten naar het hier en nu. Om van daaruit werknemers mee te krijgen richting die stip op de horizon. Het is belangrijk een balans te creëren tussen vraag en aanbod. U moet niet alleen uw collega’s van HR inspireren om meer datagedreven te werken, maar ook frustratie voorkomen door aan de randvoorwaarden en middelen te werken.
  • Het goede voorbeeld geven. De (HR-)directie moet het goede voorbeeld geven zodat de (HR-)medewerkers dat gaan overnemen. Gebeurt dat niet, dan worden zij niet getriggerd om hetzelfde te doen en gaan ze datagedreven werken zelfs wantrouwen.

Naast deze tips om de risico’s op het mislukken van het verandertraject naar datagedreven werken te verkleinen, volgen hieronder nog enkele inhoudelijke valkuilen en tips.

Het zal altijd moeilijk blijven om in alle situaties datagedreven te werk te gaan. Ook uw brein, en dat van uw collega’s, is niet altijd onafhankelijk. Zo laat u zich gemakkelijk verleiden door referenties. Stel, u heeft voor een nieuwe werknemer een salaris van € 3.000 in uw hoofd, maar de sollicitant zegt dat hij € 5.000 wil verdienen. Dan geeft...
Als u metrics gebruikt om te sturen en inzichten te creëren, moet u rekening houden met een aantal valkuilen. 9.2.1 De juiste stuurgetallen vinden Het is best lastig om goede stuurgetallen te vinden. U gaat bij voorkeur op zoek naar stuurgetallen waar u ook echt mee kunt sturen. De medewerkerstevredenheid bijvoorbeeld, daarmee kunt u voorspellen...
Ook als u individuele data gebruikt om te analyseren en besluiten te onderbouwen, moet u rekening houden met een aantal valkuilen. 9.3.1 Praktische analyses Het succes van een analyse zit misschien maar voor 30% in de analyse zelf en voor maar liefst 70% in de opvolging. U kunt een geweldige analyse maken, maar als deze ‘in de la belandt’, er geen...