U bent hier

5. De loonstrook

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: maart 2023

Uw onderneming is verplicht om werknemers te informeren over het loon dat u hun betaalt: hoe van het afgesproken brutobedrag naar het uitbetaalde nettobedrag is gekomen. In welke vorm u dat precies doet, is aan u, zolang u de werknemers maar wel bepaalde verplichte informatie verstrekt. U hoeft bovendien niet per se elke salarisbetaling een loonstrook te verstrekken, alleen als er zaken wijzigen.

na afloop tijdvak voldoen

Op grond van de wet heeft uw onderneming de verplichting om het verschuldigde loon in geld van werknemers telkens na afloop van het tijdvak waarover het wordt berekend te voldoen (waarbij dat tijdvak niet korter mag zijn dan een week en niet langer dan een maand). Dat betekent dat het loon over bijvoorbeeld maart – bij een tijdvak van een maand – uiterlijk 31 maart betaald moet zijn.

Bij te late betaling van het loon is uw organisatie vanaf dag 1 na afloop van het tijdvak wettelijke rente verschuldigd. Van werkdag 4 tot en met 8 kan de werknemer daarnaast een wettelijke verhoging eisen van 5% per dag en vanaf de 9e werkdag 1% per dag, tot een totaal van maximaal 50%.

vervelend

Als uw onderneming de werknemers altijd op de 25e van een maand uitbetaalt en dat een keer op de 30e van de maand doet, is dit mogelijk vervelend voor de werknemers die hun loon eerder verwachten, maar u bent in dat geval wettelijk gezien niet te laat met de loonbetaling.

Giraal

niet contant uitbetalen

Verder moet de uitbetaling van het loon in geld giraal gebeuren, op een bank- of girorekening die (mede) op naam staat van de werknemer. U mag werknemers dus niet contant uitbetalen. Tenminste, de verplichting tot girale betaling geldt voor het wettelijk minimum(jeugd)loon dat voor de werknemers van toepassing is. Als zij meer verdienen dan het minimum, zou u dat meerdere wel contant mogen uitbetalen (maar dat is niet logisch).

U moet werknemers minstens het volledige voor hen geldende wettelijk minimumloon uitbetalen. Hierop mag u alleen wettelijk verplichte of toegestane zaken inhouden – zoals loonheffing en pensioenpremie – en onder voorwaarden ook huisvestings- en zorgverzekeringskosten.

Uw onderneming is sowieso verplicht om alle werknemers met wie er een arbeidsovereenkomst bestaat bij hun eerste salarisbetaling een specificatie daarvan te verstrekken: de loonstrook, ook wel salarisstrook of salarisspecificatie geheten. Zo weten de werknemers uit welke elementen hun afgesproken brutoloon precies is opgebouwd en na inhouding van...
Er geldt geen voorgeschreven vorm of model voor de salarisspecificatie aan werknemers; u gebruikt hiervoor een eigen formulier. Als uw onderneming gebruikmaakt van salarissoftware (zie ook hoofdstuk 3), vormen loonstroken meestal onderdeel van het pakket. Digitaal U mag de loonstrook schriftelijk of digitaal aan de werknemers verstrekken. Bij de...
De loonstrook is vormvrij, maar er is wel in de wet vastgelegd welke gegevens erop moeten komen te staan. Om te beginnen zijn dat de naam van de werknemer en de naam van de werkgever, oftewel uw organisatie. Loon Voor wat betreft de verplichte informatie rond het loon van de werknemer, moet u zijn brutoloon in geld op de loonstrook vermelden...