U bent hier

9. Overdrachtsbelasting en BTW bij overdracht

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: november 2023

Een winkelpand, een boerderij met stallen en grond of dat terrein met de gebouwen van een productiebedrijf. Wat gebeurt er als deze onroerende zaken ook deel uitmaken van de overname? Naast de inkomsten- en vennootschapsbelasting kan de koper boven op de overnamesom namelijk ook nog eens te maken krijgen met overdrachtsbelasting.

WBRV

Er komt overdrachtsbelasting om de hoek kijken bij de overdracht van een onroerende zaak. Er is op basis van de Wet op de Belastingen van Rechtsverkeer (WBRV) sprake van een belaste overdracht als:

  • het gaat om een overdracht;
  • het gaat om een verkrijging;
  • de zaak in Nederland is gelegen;
  • het een onroerende zaak (een woning, bedrijfspand of een stuk grond), 0f zakelijke rechten (zoals een erfpachtrecht) daarop, betreft.

woning

beleggers

Voor de overdracht van woningen geldt een tarief van 2%. De overdrachtsbelasting voor niet-woningen (zoals panden voor bedrijfshuisvesting) én voor verkrijgingen van woningen door rechtspersonen en particulieren die niet zelf langdurig in de woningen gaan wonen (geldt voor onder andere beleggers en vakantiewoningen) is 10,4% (2023).

Wie een pand koopt in Nederland betaalt in principe 10,4% overdrachtsbelasting. U zou kunnen denken dat de overdrachtsbelasting niet speelt bij de verwerving van de aandelen in een bv. De bv heeft immers rechtspersoonlijkheid en is in die hoedanigheid eigenaar van het onroerend goed. Het is zo gezien een verdedigbaar standpunt dat het onroerend...
De hoofdregel is dat bij een bedrijfsoverdracht géén BTW wordt geheven. Aangezien de koper in uw plaats treedt, neemt hij bepaalde fiscale rechten en verplichtingen over. Dit houdt onder meer in dat de opvolger gebonden is aan het belastingregime van zijn voorganger. 9.2.1 Algemeenheid van goederen De fiscus duidt de verkoop van de onderneming aan...