U bent hier

6. Bestuurlijke boetes

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: oktober 2019

Houdt u zich niet aan de fiscale regels, dan kan de Belastingdienst ingrijpen en een boete opleggen. Hierbij kan het gaan om een verzuim- of vergrijpboete. De regels hiervoor zijn vastgelegd in het Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst (BBBB). Welke regels gelden er voor het opleggen van een bestuurlijke boete? Hoe kunt u een boete voorkomen?

gelijktijdig

Naast de mogelijkheid tot navordering of naheffing biedt de wet de mogelijkheid tot het opleggen van een bestuurlijke boete. De Belastingdienst legt deze bestuurlijke boete gelijktijdig op met de vaststelling van de navorderings- of naheffingsaanslag.

Bij het opleggen van een boete kan de inspecteur kiezen tussen een verzuim- of vergrijpboete. U krijgt niet zo snel te maken met de vergrijpboete. De Belastingdienst legt deze boete pas op als sprake is van opzet of grove schuld. Voor lichtere vergrijpen geldt de verzuimboete.

Soorten verzuim

strikte regels

aangifte­verzuim

betaalverzuim

De Belastingdienst heeft strikte regels voor de heffing en invordering van belasting. Voldoet u niet aan deze regels, dan kunt u te maken krijgen met een aangifteverzuim of een betaalverzuim.

  • De fiscus gaat uit van een aangifteverzuim als u de aangifte te laat of helemaal niet indient, of als u een onjuiste of onvolledige loonaangifte verstuurt (zie paragraaf 6.1).
  • Betaalt u niet op tijd, dan heeft u een betaalverzuim gepleegd (zie paragraaf 6.2).

Dit kan leiden tot een verzuimboete.

De Belastingdienst controleert deze verzuimmogelijkheden los van elkaar. Voor beide soorten van verzuim kunt u dus een aparte boete krijgen.

Voor de verzuimboete bij een aangifteverzuim maakt het besluit onderscheid tussen de loonaangifte, de overige aangiftebelastingen en de aanslagbelastingen. Loonaangifte Voor de loonaangifte is sprake van een aangifteverzuim als u de aangifte niet of niet binnen de termijn indient dan wel onjuist of onvolledig doet. De Belastingdienst houdt voor...
U krijgt met deze boete te maken als u de belasting te laat betaalt, of als u niet of te weinig betaalt. De wetgever maakt daarbij onderscheid tussen een aangiftebelasting (zie paragraaf 6.2.1) en aanslagbelasting (zie paragraaf 6.2.2). 6.2.1 Aangiftebelasting Betaling van de aangiftebelastingen zoals de BTW of loonheffingen moet in principe...
Het kan zijn dat u op een later moment ontdekt dat u een onjuiste aangifte voor de BTW of loonheffingen heeft gedaan. In dat geval kunt u alsnog een juiste aangifte indienen of de juiste en volledige gegevens verstrekken. 6.3.1 Suppletie BTW Voor de BTW kunt u ook met correcties te maken krijgen. Heeft u dit jaar of in de afgelopen vijf jaar te...
U kunt alleen een vergrijpboete krijgen als er sprake is van grove schuld of opzet. Bij grove schuld gaat het om onzorgvuldig of verwijtbaar slordig handelen. U had zich in dat geval bewust moeten zijn van die fout. Opzet is zwaarder, omdat u dan willens en wetens iets fout heeft gedaan met het doel om niet of niet tijdig belasting te betalen...