U bent hier

2. Klaar voor de start?

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: februari 2019

Uw rol in het SPP-proces is vooral om informatie te verzamelen en het proces te begeleiden. Het is aan u de benodigde informatie te verzamelen over de interne en externe ontwikkelingen, de missie, visie en strategie, toekomstige producten en diensten en data met betrekking tot het personeelsbestand. Daarnaast moet u de juiste mensen bij elkaar brengen. Hoe u het proces van strategische personeelsplanning nu precies aanpakt, leest u in dit hoofdstuk.

vragen stellen

Als HR-professional kunt u inhoudelijk meedenken en input leveren voor wat de toekomstig gewenste personeelsbehoefte is. Dat bepaalt u niet zelf – u heeft namelijk de rol van procesbegeleider – maar samen met de deelnemers van het SPP-proces. Samen met hen brengt u in kaart wat de toekomstig gewenste personeelsbehoefte is, zowel kwantitatief als kwalitatief. Door de juiste vragen te stellen, blijft u scherp op de kwaliteit van de gevoerde discussie.

U zet uiteindelijk een HR-actieplan op op basis van de verzamelde informatie, maar het zijn vaak de leidinggevenden die voor hun eigen afdeling de inschatting voor de toekomst zullen maken.

Voordat u begint met het SPP-proces is het aan te raden een stuurgroep in te stellen. De stuurgroep maakt vooraf en gedurende het proces keuzes over onder andere afbakening, communicatie en deelnemers tijdens werksessies. Kies voor stuurgroepleden uit verschillende onderdelen van de organisatie en vanuit verschillende rollen. Betrek bijvoorbeeld...
Het kwam al een aantal keer ter sprake in dit hoofdstuk: u heeft draagvlak nodig voor SPP. Het kan bovendien onrust veroorzaken in de organisatie, omdat werknemers merken dat er wordt nagedacht over het aantal fte per functie in de toekomst. Daarbij gaan leidinggevenden kijken naar het ontwikkelpotentieel van de gewenste kwaliteiten van werknemers...