U bent hier

9. Kwalificatie loon in natura

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: april 2022

Bij loon in natura krijgt u met talloze aandachtspunten te maken, zoals de juiste waardering ervan en eventuele mogelijkheden om het onbelast aan werknemers te geven. Maar u moet natuurlijk beginnen bij het begin, dus met het bepalen of de verstrekking of terbeschikkingstelling überhaupt wel loon is. Want is dat niet het geval, dan is er helemaal geen sprake van loon in natura dat u in de loonheffingen moet betrekken.

andere vorm dan geld

Loon in natura is het loon van werknemers dat zij in een andere vorm dan geld genieten. Bij loon in natura gaat het om verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers. Overigens is loon in natura niet de enige vorm van loon anders dan in geld: aanspraken zijn dat ook.

Bij een verstrekking geeft u het eigendom van de betreffende zaak over aan de werknemer, terwijl hij bij een terbeschikkingstelling puur het gebruiksrecht ervan krijgt en u de eigenaar blijft.

Het uitgangspunt van de werkkostenregeling is dat alle verstrekkingen en terbeschikkingstellingen (en vergoedingen) aan werknemers als loon gelden. Er zijn echter situaties waarin verstrekkingen en terbeschikkingstellingen toch geen loon in natura vormen, omdat ze überhaupt geen loon zijn. Daardoor vallen ze niet onder de werkkostenregeling en...
Er bestaan ook situaties waarin verstrekkingen en terbeschikkingstellingen aan werknemers wel loon in natura zijn, maar u ze toch niet als belast loon hoeft te verwerken voor de loonheffingen. 9.2.1 Zonder meer onbelast Bepaalde verstrekkingen en terbeschikkingstellingen gelden niet als belast loon waardoor ze dus buiten de werkkostenregeling...