U bent hier

9. Kengetallen

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: december 2019

Een jaarrekening bevat veel informatie. Toch is het soms lastig om deze informatie op waarde te schatten. Want wat zeggen de diverse cijfers nu precies over de financiële situatie van uw onderneming? Door gebruik te maken van kengetallen krijgt u gelukkig meer inzicht in de jaarrekening. Kengetallen zijn verhoudingscijfers die onder meer inzicht bieden in de solvabiliteit, de liquiditeit en de rentabiliteit van uw onderneming. De wet noemt dit inzicht expliciet.

vergelijken

Het gebruik van kengetallen is onlosmakelijk verbonden aan het opstellen van de jaarrekening. Het berekenen van kengetallen heeft op zichzelf echter weinig waarde. De uitkomsten zeggen pas echt iets als u ze vergelijkt met een vooraf vastgestelde norm.

Stel u berekent op basis van de jaarrekening dat het rendement op het eigen vermogen over het afgelopen jaar 12% bedraagt. Wat zegt dit nu eigenlijk? Is dit een bevredigende uitkomst of is 12% te weinig?

rendementseis

Als u vooraf heeft bepaald dat het rendement op het eigen vermogen minimaal 15% moet zijn, dan heeft uw onderneming in het afgelopen jaar niet aan de rendementseis voldaan. Maar ligt de norm op 10%, dan is een rendement van 12% juist zeer acceptabel.

Kengetallen kunt u vergelijken met een vooraf bepaalde norm, maar ook met de uitkomsten van voorgaande jaren en met branchecijfers.

In de praktijk gebruiken ondernemingen nogal wat kengetallen. Deze zijn onder te verdelen in vier groepen: solvabiliteit; liquiditeit; rentabiliteit; overige kengetallen. Hierna volgen de belangrijkste aandachtspunten van deze vier kengetallen. 9.1.1 Solvabiliteit De solvabiliteit geeft de verhouding weer tussen het eigen vermogen en het vreemd...
Bij het werken met kengetallen is het belangrijk om regelmatig te bepalen of uw onderneming voldoet aan de gestelde normen. Maar doe dat niet alleen op basis van de jaarrekening, maar ook aan de hand van tussentijdse cijfers. Hierbij is ook de tendens van belang. 9.2.1 Tussentijdse informatie De jaarrekening bevat vaak een schat aan informatie...
Door gebruik te maken van kengetallen krijgt u een beter inzicht in de jaarrekening. In de praktijk gebruiken ondernemingen echter ook alternatieve prestatie-indicatoren (API’s), die niet altijd bijdragen aan het verhogen van het inzicht. Zo moeten beursgenoteerde ondernemingen in de EU voor de externe financiële verslaggeving − meer specifiek in...