U bent hier

9. De juridische fusie

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Fiscaal Rendement
Publicatiedatum: april 2017

Naast de bedrijfsfusie kunt u ook te maken krijgen met de juridische fusie. Alle activa en passiva van een of meer vennootschappen gaan daarbij over op de verkrijgende vennootschap. De overdragende vennootschappen houden op te bestaan. Kenmerkend voor een juridische fusie is dat alle activa en passiva onder algemene titel overgaan op de verkrijgende vennootschap. Hoe moet u fiscaal omgaan met deze fusie?

verdwijnen

twee hoofd­vormen

Bij een juridische fusie is er altijd sprake van een verdwijnende vennootschap. Het is ook mogelijk dat alle vennootschappen die fuseren, verdwijnen en dat een nieuwe vennootschap alle vermogensbestanddelen, rechten en verplichtingen overneemt. Er zijn dus twee hoofdvormen bij een juridische fusie:

  • Het vermogen van een vennootschap gaat van rechtswege over op een andere bestaande vennootschap. De overdragende vennootschap houdt op te bestaan.
  • Het vermogen van twee of meer vennootschappen gaat van rechtswege over op een nieuwe, bij fusie opgerichte vennootschap. De overdragende vennootschappen houden op te bestaan.
De vermogensbestanddelen, rechten en verplichtingen gaan bij een juridische fusie ‘onder algemene titel’ over op de verkrijgende vennootschap. De verkrijgende vennootschap geeft tegenover de vermogensbestanddelen die zij verkrijgt, nieuwe aandelen uit. Deze nieuwe aandelen vertegenwoordigen de tegenwaarde van de ingebrachte vermogensbestanddelen...
Een juridische fusie is niet zonder fiscale gevolgen. Zowel voor de vennootschap(pen) als de aandeelhouder(s) zijn er gevolgen aan verbonden. 9.2.1 Fiscale gevolgen voor de vennootschappen Bij de fusie vervreemdt de vennootschap al haar vermogen aan de verkrijgende vennootschap. Het resultaat dat hierop behaald wordt, is in principe belastbare...