U bent hier

3. Opleiding en uitrusting van de bhv’er

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier MT Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

‘De bedrijfshulpverleners beschikken over een zodanige opleiding en uitrusting [...] dat zij de taken naar behoren kunnen vervullen’: de Arbowet zegt wát er van de werkgever wordt verwacht, maar niet hóe hij dat moet invullen. In dit hoofdstuk leest u welke opleiding een bhv’er nodig heeft. Ook ontdekt u dat een bepaalde uitrusting niet mag ontbreken. Want hoe moeten bhv’ers communiceren tijdens een calamiteit?

adequaat ­reageren

Een bedrijfshulpverlener aanstellen en een goede bedrijfshulpverlening organiseren is een eerste stap. Maar die werknemers moeten wel opgeleid worden om adequaat te kunnen reageren op het moment dat zich een calamiteit voordoet. Als in de keuken een frituurpan vlam vat, met welke brandblusser moeten de vlammen dan bestreden worden?

De bhv’er weet dat een waterspuit het olievuur alleen maar doet oplaaien. Dat is namelijk tijdens de bhv-opleiding aan bod gekomen. Daarmee redt hij levens, allereerst die van zichzelf. Want water op brandende olie zorgt juist voor een grote steekvlam, waardoor de brand snel overslaat en omstanders gewond (kunnen) raken. Tijdens de bhv-opleiding...
Naast de opleiding is de uitrusting een belangrijk onderdeel van de wettelijke plicht die de werkgever heeft naar de bedrijfshulpverleners. Het begrip uitrusting is breed. Het beslaat dan ook een groot arsenaal aan mogelijke hulpmiddelen. Denk aan portofoons om te communiceren, maar ook aan hesjes om herkenbaar te zijn. De werkgever verwacht dat...
De kosten voor zowel opleidingen als de aanschaf van uitrusting mogen niet voor rekening van de werknemers komen. Het is sowieso niet aan te raden om werknemers op eigen houtje hulpmiddelen te laten kopen, want dan is er geen toezicht meer op de kwaliteit.