U bent hier

3. Uitzendkracht

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: juni 2021

Het inlenen van arbeidskrachten kan uitkomst bieden in drukke tijden bij uw onderneming. Maar het werken met zulke krachten brengt ook de nodige aandachtspunten met zich mee. Met name als de uitlener op een bepaald moment de verschuldigde loonheffingen niet afdraagt. Dan kan de Belastingdienst bij u aankloppen op grond van inlenersaansprakelijkheid! Gelukkig kunt u hiervoor maatregelen treffen.

ingeleende krachten

Uitzendkrachten zijn ingeleende krachten van bijvoorbeeld een uitzendbureau. U haalt de tijdelijk benodigde extra handen in huis zonder daar zelf uitgebreid naar op zoek te gaan of aan de werknemer vast te zitten en u heeft bijvoorbeeld ook geen loondoorbetalingsplicht bij ziekte. Aan deze ‘zorgeloosheid’ hangt uiteraard wel een prijskaartje.

Sinds 2020 moeten uitzendkrachten en payrollmedewerkers verschillend worden behandeld. Er zijn wettelijke bepalingen gekomen over payrolling en het lichtere arbeidsrechtelijke regime van de uitzendovereenkomst is niet langer van toepassing op een payrollovereenkomst.

Als uw onderneming met uitzendkrachten werkt, zijn die niet bij u in dienstbetrekking. De uitzendkrachten zijn in dienst van het uitzendbureau (of detacheringsbureau), maar dat bureau – de uitlener – stelt hen ter beschikking aan uw organisatie. De meeste uitzendovereenkomsten bevatten een uitzendbeding, dat de basis is van de flexibiliteit: de...
De Belastingdienst kan uw onderneming als inlener (of doorlener) hoofdelijk aansprakelijk stellen als de uitlener – en elke doorlener daarna in de keten – zijn afdrachtverplichtingen rond de loonheffingen (en BTW) niet nakomt voor de door u ingeleende arbeidskrachten. Bent u het niet eens met de aansprakelijkstelling aan het adres van uw...