U bent hier

9. Belastingfraude

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: augustus 2022

Een werknemer kan ook in de verleiding komen om de fiscus op te lichten. Komt u er op een gegeven moment achter dat een collega bijvoorbeeld iets niet in de aangifte heeft opgenomen dat er wel in had moeten staan? Dan is uw onderneming (als belastingplichtige)schuldig aan het indienen van een onvolledige aangifte. Wat zijn de gevolgen en wat had u kunnen doen om dit te voorkomen? Dat leest u in dit hoofdstuk.

alsnog aangifte 
doen

Doet u aangifte voor uw onderneming, dan moet u ervoor zorgen dat u de aangifte op tijd indient en dat de informatie juist en volledig is. Heeft een collega niet alles aangegeven wat bij de Belastingdienst aangegeven had moeten worden of is er zelfs helemaal geen belastingaangifte gedaan? Check dan of uw onderneming alsnog aangifte kan doen of de aangifte kan verbeteren.

melding

Is het niet meer mogelijk om de aangifte te wijzigen, dan kunt u een beroep doen op de inkeerregeling. Dat doet u door het formulier ‘Melding vrijwillige verbetering’ in te vullen en in te dienen. Dit formulier vindt u op de website van de Belastingdienst.

Doet iemand van de fiscale/financiële afdeling opzettelijk iets fout of niet, dan kan de Belastingdienst op grond van de Algemene Wet inzake Rijksbelasting (AWR) maatregelen nemen en een boete opleggen aan uw onderneming. Bij overtredingen gaat het om de minder strafbare feiten zoals die in de fiscale wetgeving zijn vastgelegd. Denk hierbij aan:...
Als een werknemer in de afgelopen jaren bijvoorbeeld niet de (volledige) bedrijfsomzet heeft aangegeven, kunt u een beroep doen op de inkeerregeling. Het voordeel van de inkeerbepaling is dat u zonder de kans op een vervolging de fiscale malversaties van een collega kunt rechtzetten. Uw onderneming moet natuurlijk wel de te weinig geheven...