U bent hier

13. Aansprakelijkheid

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: oktober 2018

Als werknemers tijdens hun werkzaamheden iets overkomt wat tot ziekteverzuim leidt, speelt altijd de vraag wie daarvoor aansprakelijk is. Vanwege zijn vergaande zorgplicht richting de werknemers zal dat in principe de werkgever zijn. Hierbij geldt zelfs omkering van de bewijslast. Dat wil echter niet zeggen dat uw organisatie de aansprakelijkheid voor ziekteverzuim nooit kan afwenden!

algemene zorgplicht

Het is aan de werkgever om ervoor te zorgen dat de werknemers in een gezonde en veilige omgeving hun werkzaamheden kunnen uitvoeren: dit is zijn algemene zorgplicht. Voor ziekteverzuim van werknemers vanwege gezondheidsschade die zij hebben opgelopen tijdens werktijd, is dan ook eigenlijk altijd uw organisatie de aansprakelijke partij.

De zorgplicht van de werkgever maakt niet dat de werknemer vrij spel heeft. De werknemer heeft een eigen verantwoordelijkheid om het tijdig aan te geven als hij (werkgerelateerde) gezondheidsklachten ondervindt, zodat de werkgever de kans heeft om er iets aan te doen.

Werknemersvertegenwoordiging

nooit aansprakelijk

Uw OR of PVT kan nooit aansprakelijk worden gesteld voor het ziekteverzuim van werknemers door bijvoorbeeld arbeidsongevallen. Dit ondanks de zorgtaak die de werknemersvertegenwoordiging heeft en de afgegeven instemming met het arbobeleid van uw organisatie (zie ook paragraaf 10.1). Omdat de OR of PVT geen rechtspersoonlijkheid heeft, kan echter geen aansprakelijkstelling plaatsvinden.

verantwoorden

De werknemersvertegenwoordiging kan zich wel voor de rechter moeten komen verantwoorden – bijvoorbeeld als de OR of PVT zich niet aan de regels houdt – maar kan dan hooguit het bevel tot ontbinding krijgen opgelegd.

Een werknemer die een arbeidsongeval krijgt en daardoor gezondheidsschade oploopt, kan uw organisatie hiervoor aansprakelijk stellen. De werkgever is zijn zorgplicht dan blijkbaar niet goed genoeg nagekomen. Niet alleen de wettelijke zorgplicht maar ook het feit dat hij zich als goed werkgever moet gedragen, kan de werkgever aansprakelijk maken...
Het is natuurlijk ook de bedoeling om beroepsziekten (zie paragraaf 8.3) te voorkomen. Maar als een werknemer toch een beroepsziekte oploopt, zal hij uw organisatie aansprakelijk willen stellen voor de geleden schade. Als hem dat lukt, moet uw werkgever de werknemer meestal een forse schadevergoeding betalen en kan uw organisatie imagoschade...
Een werknemer die uw organisatie aansprakelijk wil stellen voor gezondheidsschade, kan dit via de rechter proberen te doen. Als het tot een juridische procedure komt, kan uw werkgever zich het beste laten bijstaan door een ervaren advocaat. Het kan een overweging zijn om te proberen tot een schikking te komen met de werknemer. Hierdoor zijn (...