U bent hier

9.3 Fraude

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: mei 2022

bespelen

Bij verkiezingen is er altijd een kans op fraude. Kiesgerechtigde werknemers, kandidaten of andere belanghebbenden kunnen meerdere vooraf ingevulde formulieren in de stembus doen of werknemers bespelen om op een bepaalde kandidaat te gaan stemmen. Ook kan de telcommissie opzettelijk verkeerd tellen, zodat er een onjuiste uitslag ontstaat.

niet opzettelijk

Met digitale verkiezingen zijn deze vormen van fraude uitgesloten. Kan er bij digitale verkiezingen dan helemaal niet meer gefraudeerd worden? Niet opzettelijk. Wel kan het voorkomen dat kiezers meer dan één keer kunnen stemmen, of dat het mogelijk is dat andere personen de toegangscodes gebruiken.

geheim­houding

stem ­uitbrengen

Deze fraude, of eigenlijk het schenden van de geheimhouding, is te voorkomen door elke stemgerechtigde werknemer te voorzien van een unieke inlogcode, die bestaat uit een gebruikersnaam en wachtwoord die alleen bekend zijn bij de werknemer zelf. Met die code kan de werknemer dan inloggen op het netwerk van de organisatie (of op de website van de aanbieder van de verkiezingstool) en zijn stem uitbrengen op een speciaal daarvoor ingerichte website of pagina. Daarnaast moet het programma registreren dat er is gestemd, zodat de mogelijkheid om twee keer te stemmen is uitgesloten.

Het gebruik van de benodigde software en eventuele apparatuur, brengt natuurlijk de nodige kosten met zich mee. Dit moet uw OR vooraf met de bestuurder overleggen. Meer over de kosten leest u in hoofdstuk 7.