U bent hier

7. Onderhandelen voor het beste resultaat

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: augustus 2022

Met het instemmingsrecht heeft uw OR een machtig middel in handen. Als uw OR niet instemt met een voorgelegd besluit, kan uw bestuurder het niet uitvoeren. Toch is de beste weg naar instemming niet die van oorlog voeren, maar van onderhandelen en samenwerken. Voor de medezeggenschap is het de kunst de bestuurder zijn voorstel zo te laten aanpassen, dat het voor uw achterban zo gunstig mogelijk uitpakt.

eisen

Instemmingsplichtige onderwerpen zijn vaak belangrijk en er spelen grote belangen mee. Uw OR moet die belangen tegen elkaar afwegen als u van uw bestuurder een instemmingsverzoek krijgt. Zit uw OR niet op één lijn met uw bestuurder, dan loopt uw bestuurder het risico dat uw OR zijn voorstel afwijst. Uw OR en bestuurder zullen dan met elkaar moeten onderhandelen. Staat u er in het overleg met uw bestuurder goed voor, dan kunt u gemakkelijker eisen stellen en compromissen zoeken. Stel dat uw OR pleit voor een ruimer thuiswerkbeleid omdat dat bevorderlijk is voor de werk-privébalans, en er is veel verzuim onder jonge ouders in de organisatie, dan pleit dat voor uw zaak. U heeft dan een sterkere onderhandelingspositie.

Flexibele startpositie

bandbreedte

Voor de OR is het belangrijk om binnen een bepaalde bandbreedte ruimte te hebben om te onderhandelen. Onderhandelen is vaak een complexe aangelegenheid. Het gaat niet altijd om een overtuigend ja of nee. Het gaat eerder om een onder voorwaarden acceptabele ‘ja’. Of in een gunstig geval een gewenst ‘ja’ waar voorwaarden van de bestuurder weinig afbreuk aan doen. Laat uw bestuurder wel weten dat er over het besluit gepraat kan worden.

Onderhandelen doe je samen

voorwaarde

Voor de bestuurder is de medewerking van de OR bij instemmingsplichtige besluiten van groot belang. Als hij geen instemming krijgt, kan hij zijn voorgenomen besluit niet uitvoeren. Hij zal dus geneigd zijn om goed naar de voorwaarden van uw OR te luisteren en zal uw OR op bepaalde punten ook tegemoet willen komen. Zorg dat u helder heeft op welke punten u bereid bent in te schikken.

In het algemeen zijn de onderhandelingen tussen de OR en de bestuurder in vijf opeenvolgende fasen te verdelen. In vogelvlucht zijn dit: de voorbereiding; de uitgangspositie bepalen; onderhandelingsruimte zoeken; onderhandelen en concessies doen; conclusies en afronding. 7.1.1 Lijstje maken ter voorbereiding Om succesvol te kunnen onderhandelen,...