U bent hier

4. Geboorteverlof

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: augustus 2019

De komst van een kindje is een grote verandering in het leven van een medewerker. Het nieuwe ouderschap is wennen en brengt voor sommigen misschien wel de nodige stress met zich mee. Daarom heeft niet alleen de nieuwbakken moeder recht op verlof, maar ook haar partner. Die heeft recht op geboorteverlof ter hoogte van eenmaal de wekelijkse arbeidsduur volgens de arbeidsovereenkomst.

WIEG

arbeids-
overeenkomst

Geboorteverlof wordt sinds 1 januari 2019 geregeld via de Wet invoering extra geboorteverlof (WIEG). Deze wet maakt een aanpassing mogelijk van de Wet arbeid en zorg (WAZO). In de WIEG is vastgelegd dat de partner van een kersverse moeder recht heeft op eenmaal de wekelijkse arbeidsduur. Het gaat hierbij om de uren die zijn vastgelegd in de arbeidsovereenkomst. Die dagen kan hij (of zij) opnemen in de eerste vier weken na de geboorte. Uw werkgever betaalt het salaris tijdens het geboorteverlof door.

Uw werknemer ontvangt bij de komst van een meerling niet meer geboorteverlof. Het is dus niet zo dat hij of zij aanspraak kan maken op dubbel verlof op het moment dat er een tweeling wordt geboren.

Het recht op geboorteverlof gaat in op de eerste werkdag na de bevalling. Bevalt de partner van de werknemer op vrijdag of zaterdag? Het geboorteverlof geldt dan vanaf maandag. Het is niet mogelijk – ook niet in de cao of in een regeling die uw werkgever met de ondernemingsraad heeft afgesproken – om af te wijken van de duur van het geboorteverlof...
Werknemers combineren geboorteverlof vaak met andere vormen van verlof. De werknemer kan op de dag van de bevalling van zijn partner bijvoorbeeld calamiteitenverlof opnemen en krijgt zijn salaris die dag dan doorbetaald. Daarnaast kunnen alle werknemers met een kind dat jonger is dan acht jaar gebruikmaken van (onbetaald) ouderschapsverlof...