U bent hier

1. Het financiële plaatje van zieke werknemers

Dit hoofdstuk is eerder verschenen in Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: april 2017

Zodra een werknemer zich ziek meldt, is de werkgever verantwoordelijk voor een groot deel van de ziektekosten. Verzuim kan daardoor grote gevolgen hebben. Zo moet de werkgever het loon doorbetalen en krijgt hij mogelijk te maken met hogere premies. Dit is met name het geval als de zieke werknemer gebruik moet maken van het vangnet van de overheid. Bij het opstellen van een verzuimbeleid mag het prijskaartje van ziekteverzuim dan ook niet ontbreken.

wet- en regelgeving

kosten

prikkels

Het is zaak dat u kennis heeft van de wet- en regelgeving bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. Niet alleen omdat u zo beter de kosten kunt voorspellen voor uw organisatie, maar vooral omdat u de kosten dan beter kunt beperken. De wet- en regelgeving rond de kosten van ziekteverzuim is daarbij vormgegeven met een specifiek doel. De regels moeten werkgevers én medewerkers stimuleren om zich optimaal in te zetten voor re-integratie. Hierbij gaat het voornamelijk om financiële prikkels. Is een medewerker langdurig ziek, dan stijgen de kosten voor uw organisatie.

Bij een ziekmelding zijn er ook financiële prikkels voor medewerkers. Hoe langer zij ziek zijn, hoe lager in veel gevallen hun inkomen wordt (zie ook paragraaf 6.2).

Als een medewerker ziek wordt, heeft hij een wettelijk recht op loondoorbetaling. Dit moet de werkgever gewoon uit eigen zak betalen. Deze loondoorbetalingsplicht duurt in principe maximaal twee jaar. Meer over de loondoorbetaling bij ziekte leest u in hoofdstuk 2.

De verplichte loondoorbetaling is niet de enige financiële prikkel waar uw organisatie mee te maken kan krijgen om ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid te beperken. Deze prikkels zijn verwerkt in de premiesystematiek voor de Ziektewet (ZW) en de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Toch heeft uw werkgever zelf ook nog wel iets te...
Gedurende de eerste twee ziektejaren is de werkgever weliswaar verplicht het loon door te betalen, maar dit betekent niet dat de zieke werknemer achterover kan leunen. Er geldt ook een re-integratieplicht, waarbij werkgever en werknemer tijdens de eerste twee ziektejaren samen moeten werken aan re-integratie. Deze verplichting moet ertoe leiden...