U bent hier

7.4 Initiatiefrecht

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: februari 2021

Zoals u in voorgaande paragrafen kon lezen, heeft de OR in diverse situaties die samenhangen met thuiswerken instemmingsrecht en adviesrecht. Daarnaast is er ook nog het initiatiefrecht (artikel 23, lid 3 WOR).

voorstellen

De OR hoeft niet af te wachten tot de werkgever met een voorgenomen besluit op de proppen komt, maar kan zelf ook voorstellen doen over alle onderwerpen die de organisatie aangaan. En dus ook voorstellen om de thuiswerksituatie van werknemers te verbeteren.

cloud

Denk aan het verbeteren van de ICT-structuur, aan het niet meer samenwerken in documenten die op een schijf staan, maar in documenten die in de cloud staan en een mogelijkheid tot aanpassing van de werktijden.

OR vertegenwoordigt werknemers

klankbord­groepen

De leden van de ondernemingsraad zijn gekozen door de werknemers. Deze werknemers kunnen via de OR meepraten over het beleid van de organisatie, bijvoorbeeld via klankbordgroepen. Daarnaast kunnen ze bij de OR signalen afgeven over zaken die wat hen betreft beter kunnen worden geregeld binnen de organisatie.

Gesprekspartner

logische gesprekspartner

Het is in veel gevallen verstandig als werknemers problemen eerst met een leidinggevende bespreken. De OR is een logische gesprekspartner als deze zaken afdelingoverstijgend zijn of als meerdere werknemers zich niet gehoord voelen.

Initiatiefvoorstel maken

prullenbak

De OR heeft wat betreft het doen van een voorstel aan de werkgever twee opties: mondeling tijdens de vergadering of schriftelijk indienen. Het voordeel van mondeling tijdens de vergadering een voorstel doen, is dat er niet veel voorbereidingstijd nodig is. De OR kan het voorstel en de bijbehorende argumenten op een rij zetten en direct alle vragen van de werkgever beantwoorden. Het nadeel is dat de werkgever het voorstel direct naar de prullenbak kan verwijzen. Dat wordt in de notulen opgenomen en staat op papier, maar de OR kan daar niets tegen inbrengen.

serieus

Een schriftelijk voorstel vergt weliswaar meer voorbereiding, maar de werkgever komt er niet onderuit om dat voorstel serieus te bestuderen. Hij moet het eerst een keer met de OR bespreken in een vergadering. Daarna moet hij schriftelijk reageren op het voorstel en aangeven of hij het wil overnemen of niet. Of hij dat nu wel of niet doet, hij moet zijn antwoord onderbouwen.

De werkgever heeft het recht om het voorstel af te wijzen. Als hij niet meegaat in de plannen van de OR, kan de raad daar niets aan veranderen.